Foto: Shutterstock
Kad dārzā sāk gatavoties pirmās ogas, saimnieces jau sāk knibināt pirkstus, jo drīz jau varēs sākt novākt tik ilgi gaidīto un loloto ogu ražu, bet… Te pēkšņi sāk lidot putni un sāk zagt ogas. Kā likt putniem saprast, ka viņiem nav vietas tava dārza dobēs?

Portāla "Cālis" forumā lasītāji dalās sašutumā par to, ka putni pat tiek zem agroplēves un saknābj pirmās zaļās ogas. Kāda saimniece dalās savos novērojumos: "Es jau gribēju palielīties, ka mums šogad putni neknābj ogas, bet tad sapratu, ka tas ir suņa dēļ. Kā suni kādu dienu nelaidām ārā, tā putni uzreiz klāt un "makarējas" pa manām dobēm."

Vēl kāda saimniece min, ka noteikti jāgatavo atbaidītāji – šur tur dārzā jāsasprauž mietiņi, pie tiem piesienot plēves strēmeles, kaut vai no veikala maisiņiem (es parasti griežu košas krāsas, lai labāk putni redz), jo tad vējš tos plivina un putniem šķiet, ka tur stāv kāds cilvēks, jo ir ne tikai kustība, bet arī skaņa – maisiņš nedaudz čaukst." Kāds vēl iesaka neravēt zemenes, lai putni neredz ogas.

Turpinājumā lasi dažādas interesantas metodes, kuras vērts izmēģināt, ja arī tavu dārzu ir apsēduši putni.

Cīņa ar putniem ogu kokos un krūmos: kā neļaut tiem apēst ražu

Foto: Shutterstock

Lai gan ķiršu koki savu ražu gatavo tikai vasaras otrajā pusē, tomēr jau tagad koku zari kļūst smagāki ne tikai negatavo augļu dēļ, bet tajos sasēd, čirkstina un cenšas pamieloties visdažādākie putni. Lai arī ikvienam putni šķiet jauki pavasarī dziedam un vasarā, kad mazie lidoņi centīgi medī dažādus dārza kaitēkļus, tad, briestot augļu ražai, dārzu īpašnieki nemaz vairs nepriecājas par spārnu švirkstoņu melleņu krūmā vai ķiršu kokā.

Lasīt vairāk

Lai putni nenočiepj visu ražu: biedēklis, spožas lentes un vēja zvani

Līdzko dārzos sāk nogatavoties pirmās ogas, augļi un dārzeņi, dārzkopjiem sākas jaunas rūpes - kā pasargāt jauno ražu no negausīgajiem putniem. Šī problēma ir īpaši aktuāla tiem, kuri savu dārzu kopj netālu no meža.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!