Foto: Shutterstock
Mazie un skaistie mājas nēsātāji uz muguras sagādā ne vienas vien galvas sāpēs dārzu īpašniekiem. Vienas nakts laikā tie var sacaurumot augu lapas līdz nepazīšanai, tāpēc gribam tev palīdzēt un pastāstīt, kā ar šo problēmu cīnīties gan šodien, gan arī turpmāk.

Problēmu risinājumi dalās divos veidos – šobrīd veicamie, kā arī ierakstāmie plānotājā citiem gadiem. Ja gliemeži apsēduši tavu dārzu, tad vajadzētu apdomāt citu augu iegādi, jo tādi augi, kuri nepiesaista gliemežus, ir visnotaļ daudz.

Gliemežiem netīkami augi parasti ir ar samtainām vai spīdīgām lapām, piemēram, ziemziedes vai mīkstie rasaskrēsliņi, kā arī tie, kuru sastāvā ir aromātiskās eļļas – pelargonijas un lavandas.

Gliemežu un kailgliemežu aktīvo periodu ietekmē laikapstākļi, tāpēc ņem vērā, ka dēstus būtu vēlams izstādīt laukā tikai tad, kad tie ir pietiekami spēcīgi, jo trausli dzinumi gliemežiem ir viegls ķēriens. Neaizsargāto vidū minami cinniju, samteņu un lupīnu stādi, taču virtuves dārziņā vajadzētu divtik lielāku uzmanību pievērst kāpostiem, bazilikam un pupām.

Bet ko darīt, lai paglābtu savu dārziņu no nevēlamajiem viesiem? Ar zemenēm rīkojies šādi – apliec ap gatavojošos ogu ceru salmus. Tāpat var vilkt laukā pūra lādi un likt lietā vecās labās metodes, piemēram, notvert gliemežus mitrā laikā, ievilinot tos alus glāzē, kurā tie noslīkst. Tavus sulīgos augus no gliemežiem var pasargāt malta kafija vai gliemežvāki. Vēl noderīgi atcerēties, ka gliemežu apdraudētus augus vajadzētu apliet no rīta.

Paturi prātā, ka gliemežu mešana pāri sētai neatrisinās problēmu, jo tie dienu no dienas līdīs pie tevis atpakaļ. Daļa cilvēku izvēlas izmantot metodi, kura paredz gliemežu parazītu ielaišanu augsnē, taču šī metode tiek uzskatīta par apšaubāmu un visnotaļ dārgu.

Slavenākās gliemežu barotājas ir hostas, tāpēc to skaistās lapas var mainīties līdz nepazīšanai tikai vienas nakts laikā. Beigu galā lapu vietā tev būs sacaurumotas skrandas, tāpēc ieteikums ir tās stādīt lielā vairumā, jo postījumu pazīmes tad nebūs tik uzkrītošas.

Ieteikumi gliemežu apkarošanā apkopoti no Kendras Vilsones grāmatas "Sapnis par dārzu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!