Foto: Shutterstock

Kolorado vaboles nav vienīgie kaitēkļi, kas mēdz apskādēt kartupeļus! Tos iecienījuši arī drātstārpi un lauka maijvabole, turklāt kartupeļiem ir arī dažādas slimības. Šoreiz stāstīsim par parasto kartupeļu kraupi (Streptomyces scabies), kurš kartupeļu mizu noklāj ar tādu kā korķa kārtu. Kartupeļu miza ir raupja un ne visai glīta.

Ir vairāki kraupju veidi – parastais kraupis (Streptomyces scabies), sudrabotais kraupis (Helminthosporium solani), melnais kraupis (Rhizoctonia solani) un kartupeļu irdenais kraupis (Spongospora subterranea f.sp. subterranea). Šoreiz plašāk aplūkosim parasto kraupi.

Parastais kraupis ir baktēriju izraisīta slimība. Tā ir ļoti izplatīta kartupeļu slimība, kuras dēļ tiek samazināta pat kartupeļu tirgus vērtība. Parastais kraupis ietekmē kartupeļu kvalitāti, nav pievilcīgs kartupeļu vizuālais izskats – miza ir klāta ar tādu kā korķa kārtu, tā ir raupja, reizēm pat uz bumbuļiem veidojas plaisas. Uz inficētu bumbuļu mizas parādās dažādas formas un izmēra pustulas, turklāt bojājumi var skart arī audus – tie kļūst pelēcīgi vai brūngani.

Šī slimība neietekmē ražas lielumu. No tās cieš vien bumbuļu kvalitāte, turklāt bumbuļi ir vairāk pakļauti slimību infekcijām.

Kā kartupeļu bumbuļi inficējas ar šo slimību? Infekcijas avots ir augsne. Ja kartupeļus audzē ilgstoši vienā vietā, tad palielinās infekcijas materiāla uzkrāšanās risks. Pie slimību veicinošiem faktoriem vēl var minēt bāzisku augsne (pH >6,5), ilgstošu sausumu un svaigi kaļķotu augsni.

Kā cīnīties ar kartupeļu kraupi? Kartupeļus, kā jau minēts rakstā iepriekš, nevajadzētu audzēt ilgstoši vienā vietā, jāievēro augu maiņa un jāizvēlas izturīgas kartupeļu šķirnes. Tāpat jānodrošina augsnē pietiekams mitrums. Augsni vēlams nekaļķot un nemēslot ar kūtsmēsliem tieši pirms kartupeļu stādīšanas.

Rakstā izmantota informācija no Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) rokasgrāmatas "Kartupeļu slimības un kaitēkļi". Savukārt zemāk vari lasīt vēl citus rakstus par kartupeļiem, to slimībām un kaitēkļiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!