Foto: Shutterstock

Daudziem jau dārzos skaisti sadīguši kartupeļi, bet kas gan ir dārzs bez dažādām likstām? Ja runa ir par kartupeļu audzēšanu, tad daudziem prātā nāk Kolarado vaboles, bet ir vēl citas slimības un kaitēkļi. Šoreiz pastāstīsim par kartupeļu lapu sausplankumainību (Alternaria solani).

Kā atpazīt kartupeļu lapu sausplankumainību? Uz lapām parādās tumši plankumi. Sākumā pirmās pazīmes var novērot uz apakšējām lapām. Ap tumšajiem plankumiem audi ir hlorotiski, bet paši plankumi izskatās pēc papīra. Tie vēlāk kļūst stūraini, lapas ātri nokalst.

Slimība savu attīstību sāk tieši sausos laika apstākļos, īpaši postoša tā var būt karstās un sausās vasarās. Labvēlīga gaisa temperatūra slimības attīstībai ir +19 līdz +23 grādi pēc Celsija, savukārt virs +27 grādiem attīstība pārtraucas.

Kāpēc kartupeļi tiek inficēti? Pie tā "vainojamas" konīdijas (bezdzimuma vairošanās sporas (sēnēm)). Kartupeļu lapu sausplankumainība izplatās tieši ar konīdijām. Infekcijas avots ir bumbuļi un augu atliekas. Siltās ziemās tās pārziemo augsnē. Slimība pārziemo bumbuļos, nakteņu dzimtas nezālēs kā arī augu atliekās.

Ko darīt? Jāmaina augi, jāizvēlas izturīgas šķirnes, kā arī jāievēro optimālas mēslojuma devas. Tāpat var iegādāties speciālus augu aizsardzības līdzekļus - fungicīdus, kas palīdz cīnīties ar kartupeļu lapu sausplankumainību.

Rakstā izmantota informācija no Valsts augu aizsardzības dienesta rokasgrāmatas "Kartupeļu slimības un kaitēkļi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!