Foto: DELFI
Lai no augļu dārza gūtu labu ražu, cītīgi jāseko līdzi kociņu veselībai un līdzko ir pirmās pazīmes par kaitēkļu esamību, jāķeras klāt to ierobežošanai. Taču jāatceras, ka primāri dārzā jāuztur vide, kurā kaitēkļiem ne pārāk tīk uzturēties. Kas ir to iemīļotākās paslēptuves?

Kā "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" skaidro Bulduru tehnikuma augu aizsardzības skolotāja Ausma Jaundžeikare, līdz ar silto laiku mostas ne tikai daba, bet arī kukaiņi, tostarp arī kaitējumu radoši organismi. Taču dabā katrs organisms spēlē savu lomu un tieši kaitīgie organismi bieži vien ir ēdienkartē derīgajiem kukaiņiem, tādēļ dārzu saimnieku uzdevums ir nevis atbrīvoties no visiem kukaiņiem, bet gan maksimāli ierobežot kaitīgo organismu savairošanos dārzā, lai tie nepaspētu radīt nopietnu kaitējumu un mēs varētu izaudzēt cerēto ražu.

Kaitēkļiem vislabāk patīk uzturēties nekoptos dārzos, un tie izmantos iespēju paslēpties daudzgadīgajās nezālēs, neretinātos un nekoptos koku un krūmu vainagos, kā arī pārāk biezos stādījumos. Ļoti iecienīts kaitēkļu patvērums dārzā var būt nātru un balandu puduri. Daudzi kaitēkļi ziemas aizvada augsnē, bet zemes rušināšana un irdināšana iztraucē nelūgto dārza apakšīrnieku pārziemošanu. Tieši tādēļ savu dārzu ir svarīgi kopt, uzsver Bulduru tehnikuma speciāliste. Turklāt kopšana neattiecas tikai uz dārza ravēšanu, bet arī pašu augu kopšanu – svarīgi tos regulāri laistīt un vajadzības gadījumā pabarot ar mēslojumu, jo augi, gluži tāpat kā cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu un patstāvīgu stresu, ir uzņēmīgāki pret kukaiņu uzbrukumiem un slimībām. Svarīgi atcerēties, ka ne vienmēr rezultāts atkarīgs tikai no sava darba – daļai kaitīgo kukaiņu ir spārni un uz taviem apstādījumiem tie var atlidot arī no nekoptā kaimiņdārza

Kādi kaitēkļi tieši pašlaik aktīvi uzdarbojas augļu dārzos un kā tos ierobežot, uzzināsi, skatoties "Dārza jautājums" pilno epizodi, klikšķinot šeit.

Visas raidījuma epizodes vari noskatīties šeit.

No 17. aprīļa 12 nedēļas ik pirmdienu pulksten 16 raidījumā "Dārza jautājums" kopā ar dārznieci un arboristi Ilzi Andersoni uz aktuālajiem dārza darbiem paskatīsimies ne vien no teorētiskās, bet arī praktiskās puses, bet katra raidījuma beigās atbildēsim uz skatītāju jautājumiem par jebkuru sasāpējušos dārza tēmu.

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!