Foto: Shutterstock

Palīgā, laputis dārzā! Šādu palīgā saucienu pēdējā laikā bieži var minēt dārzkopju domubiedru grupās, tāpēc portāls "Māja&Dārzs" ir sarūpējis ieteikumus, kā apkarot laputis.

Siltais laiciņš dara savu, kā rezultātā ir labvēlīga vide dažādu kaitēkļu un slimību attīstībai. Dārzos parādās arī laputis, kas augus tā apsēdušas, ka nevar pamanīt vairs zaļās lapiņas. Turklāt laputis tā deformējušas lapas, ka tās ir sačokurojušās.

Kā savulaik informēja Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), laputis ir vieni no visplašāk izplatītajiem kaitēkļiem pasaulē, kas katru gadu nodara mazāku vai lielāku kaitējumu atkarībā no to invāzijas pakāpes. Tās ir grūti ierobežot to straujās attīstības dēļ, bet tomēr laputu ierobežošana ir būtiska. Ar laputīm jācīnās nevis vienu nedēļu, bet aizsardzības pasākumi pret tām jāveic visa gada garumā.

Daži veidi, kā apkarot laputis:

  • piesaistīt dabiskos ienaidniekus, kas cīnīsies ar laputīm. Tie būtu: putni, parazītiskie plēvspārņi, mārītes, ziedmušas un zeltactiņas;
  • ja ir vesels zars, kuru apsēdušas laputis, to var nozāģēt un laputis iznīcināt;
  • lielākās platībās var izmantot augu aizsardzības līdzekļus, kas atrodami Latvijas augu aizsardzības līdzekļu reģistrā VAAD mājaslapā šeit.


Kā tu cīnies ar laputīm? Padalies komentāru sadaļā, lai arī citi var uzzināt! Savukārt raksta turpinājumā vari lasīt citus noderīgus padomus par to apkarošanu!

Sērga dārzā: izplatītākās laputis un to ierobežošana

Foto: Shutterstock


Vai tās būtu laputis rožu dobē, augļu dārzā vai siltumnīcā, jebkurā gadījumā tie ir nevēlami viesi, kas atstāj ne tās patīkamākās sekas augiem. Ja neesi sapratis, kas ir konkrētie kaitēkļi, iepazīsties ar dažādajām laputīm un visai iespējams, vaininieki būs tie.

Lasīt vairāk

Laputis uz jaunajiem augļkokiem – vai tās ir kaitīgas un ko darīt

Foto: Shutterstock


Ja redzi, ka uz jaunajām augļkoku lapām parādījušies mazi melni kukainīši, kuri izskatās līdzīgi tādām kā mazām mušiņām vai skudriņām, iespējams, ka tavus kokus ir apciemojušas ķiršu – madaru laputis. Par to, ko tās nodara kokiem un kā cīnīties ar tām, stāsta Dārzkopības institūta vadošā pētniece Ilze Grāvīte.

Lasīt vairāk

Tautas metodes cīņai ar laputīm

Foto: Shutterstock


Nekas tā nesabojā prieku par darbošanos dārzā, kā laputis, kas apsēdušas kādu krūmu. Kā cīnīties ar mazajiem kaitēkļiem paša spēkiem? Portāls "Māja&Dārzs" smēlās padomus no tautas pūra lādītes portāla "Cālis" forumā.

Lasīt vairāk

Kā cīnīties, ja laputis ir pamanītas uz skujeņiem

Foto: Shutterstock


Līdz šim Latvijā skujeņu laputis nebija plaši izplatītas. Taču tās var novērot ne tikai uz augļukokiem, bet arī piemājas dekoratīvajiem stādījumiem, piemēram, priedēm un tūjām. Ko darīt, ja tomēr dārzā laputis skujeņiem ir konstatētas?

Lasīt vairāk

Rozēm uzbrūk laputis un miltrasa: dārznieces ieteikumi cīņā pret kaitēkļiem

Foto: Shutterstock

Pašlaik pilnā sparā zied dārza karalienes rozes, kas priecē ar krāsu dažādību un neatkārtojamo smaržu. Tomēr arī šie augi vasaras laikā nav pasargāti no kaitēkļiem un slimībām. Kā cīnīties ar rožu skādētājiem, "Tavs Dārzs" padomos dalās apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Civinity Latvija" apzaļumošanas nodaļas vadītāja Linda Ēvelīte.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!