Foto: Shutterstock
Kā cīnīties ar laputīm siltumnīcās, kur audzējam dārzeņus un zaļumus gan tirgum, gan ģimenes vajadzībām? ''Praktiskajam Latvietim'' jautā Andris no Tukuma novada.

Siltumnīcās sastopama galvenokārt persiku laputs (Myzus persicae). Visas laputu sugas ir polifāgas. Siltumnīcās tās vairojas uz pipariem, gurķiem, tomātiem un citiem dārzeņiem, kā arī uz puķēm. Ja zem seguma audzē dažādus augus, laputis apciemos tos visus.

Galvenais princips – nepieļaut kaitēkļu savairošanos, laikus atklāt un likvidēt pirmos invadētos augus, laputu perēkļus, iznīcināt nezāles siltumnīcās un ap tām, kā arī apstrādāt augus ar insekticīdiem.

Laputu ierobežošanai siltumnīcās gurķiem, tomātiem, pipariem, kā arī krāšņumaugiem var lietot Nīmazalu, Actaru 25 (2. reģistrācijas klases līdzeklis). Turpretī salātus ne ar kādiem insekticīdiem apsmidzināt nedrīkst.

Var izmantot bioloģisko metodi – laputu dabiskos ienaidniekus (lapsenes, plēsīgos pangodiņus, zelt­actiņas, mārītes). Piemēram, SIA "A. M. Ozoli" pašlaik par 13,92 eiro var iegādāties bioloģisko aizsardzības līdzekli ''Adalia-E-System''. Iepakojumā ir 180 ml plastmasas kastīte, kurā ir 100 divpunktu mārītes (Adalia bipunctata) kāpuru, kas sajaukti ar sasmalcinātu papīru. Invāzijas perēkļos liek 1–2 iepakojumus uz kvadrātmetru. Otrs bioloģiskais augu aizsardzības līdzeklis ''Aphidius-System'', ko var izmantot gan lielāku, gan mazāku siltumnīcu īpašnieki, maksā 14,98 eiro. Iepakojumā ir 30 ml plastmasas tūbiņa, kurā atrodas 500 parazītlapsenes (Aphidius colemani) mūmiju. Izlaiž 0,5–1 īpatni uz kvadrātmetru.

Laputis uz salātiem vairojas ļoti strauji, ielien starp lapām un galviņās, un augs drīz vien vairs nav ēdams. Daži dārzeņu audzētāji kaitēkļus apkaro ar spēcīgu ūdens strūklu vai cenšas tos izķert ar dzeltenajiem līmslazdiem (dzeltenā krāsa pievilina). Tiesa, visus kaitniekus šādi padzīt neizdosies.

Savukārt ''Tavs Dārzs'' iesaka izmēģināto līdzekli no ūdens un tomātu lapām – pārbaudīts, ka šādā veidā izdevies izvairīties no laputu klātbūtnes. Vairāk par šo līdzekli lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!