Foto: Privātais arhīvs

Likstas mēdz būt ne tikai dārzos, bet arī siltumnīcās, un ķibele ir piemeklējusi arī "Tavs Dārzs" lasītāju Lindu, kura siltumnīcā pamanījusi kukaiņus, kas apskādē tomātus.

"Plakani, pelēki ar daudzām kājām – kukaiņi jau pagājušajā gadā bija siltumnīcā tomātu zemē, bojāja lapas, augļus. Ir pārziemojuši. Kā ar tiem cīnīties, neizmantojot ķīmiju, jo tomāti ir iestādīti? " vaicā Linda.

"Tavs Dārzs" vērsās pie Latvijas Dabas muzeja entomologa Jāņa Dreimaņa, lai noskaidrotu, kas ieperinājies lasītājas siltumnīcā. Kā norāda entomologs, šie šoreiz nav kukaiņi, bet mitrenes, kas ir vēžveidīgie, turklāt Latvijā viņu ir ap 20 sugām. Latvijas Dabas muzeja speciālists skaidro, ka mitrenes barojas pārsvarā ar trūdošām vielām. "Mitrenes apdzīvo dažādas sauszemes vietas, kurās ir mitra vide – zem koku mizas, celmiem, uz zemes esošiem baļķiem, akmeņiem, mucām," informē speciālists, kurš pieļauj, ka, iespējams, siltumnīcu un tajā esošās lietas mitrenes izmanto kā paslēptuvi.

"Ja mēslojat tomātus ar organiku, jūs nodrošināt viņām ne tikai mitru vidi, bet arī barības vielas. Ar mitrenēm cīnīties nebūtu jēgas, tās nav vērā ņemams kaitēklis," atzīmē Latvijas Dabas muzeja speciālists.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to vai kopšanas darbiem pavasarī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!