Foto: Privātais arhīvs

Jau trešo gadu manā iesācējas mazdārziņā vērojams nelāgs skats - koku un krūmu lapas burtiski sačervelējas, reizēm uz tām manāmi sīki kukaiņi (laputis?). Galu galā lapas kļūst brūnas - skats nav no patīkamākajiem. Citus gadus tā bija ar ceriņiem, bet šogad - ķiršos un jasmīnos. Smidzināju uz lapām līdzekli pret laputīm, bet īsti nepalīdzēja. Ko darīt? Jautā lasītāja Agnese.

Atbild Valsts augu aizsardzības dienesta Integrētās augu aizsardzības daļas vecākā referente Inta Jakobija.

Melnie kaitēkļi uz ķiršu lapām ir ķiršu-madaru laputis, parasti bojā tikai ķiršus kā arī vairojas uz madarām un citām nezālēm. To darbības rezultātā ķiršu lapas sačokurojas un vēlāk atmirst.

Laputu invāzijas sākumā, ja bojātas tikai dažas lapas, tās var no koka noraut un likvidēt kopā ar laputīm. Lai ierobežotu ķiršu - madaru laputi, var veikt smidzinājumu ar insekticīdu, kas Latvijā reģistrēts ķiršiem laputu ierobežošanai. Pēc smidzinājuma jāievēro insekticīda lietošanas instrukcijā norādītais laiks līdz ražas novākšanai!

Savukārt neregulāros caurumus (4.attēlā) ķiršu lapās visticamāk izgrauzis kādas tauriņu sugas kāpurs. Neredzot pašu vainīgo, protams, nav iespējams pateikt tā nosaukumu, tātad nav iespējams ieteikt pareizākos ierobežošanas pasākumus. Šādā gadījumā būtu vēlams bojāto auga daļu kopā ar kaitēkli nogādāt Valsts augu aizsardzības dienesta Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā Rīgā Lielvārdes ielā 36/38 diagnosticēšanai, iepriekš piesakot apmeklējumu pa tālr. 67550950.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!