Foto: Shutterstock

Šopavasar piemājas dekoratīvajos stādījumos uz skujeņiem (priedēm, tūjām) sākušas izplatīties laputis, savā mājaslapā brīdina Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD).

Kā informē VAAD, šobrīd no pārziemojušām olām jau ir izšķīlušās pieaugušās laputis, kas veido kolonijas uz skujeņu zariem, sūcot to sulu.

Līdz šim Latvijā skujeņu laputis nebija plaši izplatītas. VAAD ir aizdomas, ka tās Latvijā iepriekšējā gadā ievestas ar stādāmo materiālu no citām Eiropas Savienības valstīm, kas veicinājis to plašo izplatību šogad.

VAAD aicina iedzīvotājus, iegādājoties stādus, uzmanību pievērst ne tikai to vizuālajam izskatam, bet arī to veselības stāvoklim, jo, iestādot ar kaitēkļiem invadētu vai slimību inficētu stādu savā piemājas dārzā, apdraudējums būs ne tikai pašu stādījumiem, bet arī savvaļas radniecīgo sugu kokiem un krūmiem, kas aug tuvākā apkārtnē. Savukārt stādu tirgotājus VAAD aicina tirgot stādus atbilstoši fitosanitārajiem nosacījumiem – stādiem jābūt kvalitatīviem, un tiem nedrīkst būt defektu, kas samazina stādu kvalitāti.

Ja tomēr dārzā laputis skujeņiem ir konstatētas, VAAD iesaka tās likvidēt manuāli, proti, mehāniski saspiežot, bet lielākā augu platībā, ja tās ir masveidā izplatījušās, speciālisti iesaka lietot Latvijā reģistrētos insekticīdus laputīm. VAAD arī atgādina, ka pirms augu aizsardzības līdzekļa lietošanas vienmēr jāizlasa marķējums un jāievēro visas drošības prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!