Foto: Shutterstock
Kolorado vaboles kartupeļu laukā ir īstas galvassāpes audzētājiem – mazie un svītrainie kukaiņi burtiski lakstus apskrubina tā, ka nekas pāri vairs nepaliek. Viena no metodēm cīņā pret vabolēm ir nolasīšana, tomēr ir vēl citas metodes, kuras vērts pamēģināt savā dārzā.

"Tavs Dārzs" iepriekš vaicāja biedrības ''Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība'' (KAPS) valdes priekšsēdētājai Aigai Krauklei to, kāda šogad ir situācija dārzos ar Kolorado vabolēm, kā arī lūdza dalīties ar padomiem, kā tad tikt galā ar nešpetnajām vabolēm.

Kraukle gan atzīmēja, ka lielražotāji jau zina metodes, kā tikt galā ar Kolorado vabolēm savos laukos, bet vairāk nākas piepūlēties tieši mazdārziņu īpašniekiem. Lūk, daži viņas ieteikumi, kā cīnīties ar Kolorado vabolēm:

  • var pielietot visiem zināmo metodi – vaboļu nolasīšanu no kartupeļu lakstiem;
  • no tautas metodēm daudzi iesaka pagatavot vaboļu uzlējumu. Vaboles salasa burkā, aplej ar ūdeni un pēc kāda laika ar ūdeni var apsmidzināt augus. Tiesa, Kraukle gan norāda, ka efektivitāte reizēm nav pietiekama, jo uz pašu vaboli nekas neiedarbojas, bet uz kāpuriem - gan;
  • KAPS pārstāve reiz pati izmēģinājusi vēl vienu tautas ieteikto metodi, proti, vaboļu nopurināšanu. "Tās uzrāpjas atkal uz laksta. Tā ir cīņa ar vējdzirnavām! Vabole tik naski uzrāpjas atpakaļ, tas ir ļoti ātri," par šo metodi teic Kraukle;
  • "Šo metodi var arī pieskaitīt pie tautas metodēm. 100 grami etiķa jāatšķaida ar 10 litriem ūdens, bet pēc tam ar šķidrumu jānopūš augs. Saimnieks teica, ka ir vērā ņemami rezultāti," tā Kraukle, kura gan piebilda, ka pati to nav izmēģinājusi, bet reiz kāds saimnieks esot teicis, ka tā ir efektīva. Viņa gan piebilst, ka tautas metodes ir dažādas – vienas ir iedarbīgākas par citam.

Savukārt zemāk vari lasīt "Cālis" foruma aktīvistu metodes, kuras pielietotas cīņā pret Kolorado vabolēm:

  • vaboļu apkarošanai der stiprs tabakas uzlējums. Savulaik to speciāli audzēja kaitēkļu iznīdēšanai dārzā;
  • dzēriens "Coca-Cola", bet tas iznīcina tikai mazos kāpurus, ne vaboles.

Šajā rakstā vari izlasīt plašāk Kraukles skaidrojumu par situāciju dārzos ar Kolorado vabolēm, kā arī uzzināt citu ekspertu viedokli par kaitēkļiem dārzos šogad, kā arī gūt ieteikumus par to apkarošanu, piemēram, cīņu ar laputīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!