Foto: Shutterstock
Lai gan pienenes ziedēšanas laikā ir tik skaistas, ka gluži vai žēl pļaut zāli, bet, kad tās negaidīti parādās dobēs un sakņu dārzā, prieki nebūt vairs nav tie lielākie. Kā cīnīties ar neapturamajām pienenēm?

Ar pienenēm cīnīties nav vienkārši – noplēšot vien lapas, jau pēc neilga laika atskārtīsi, ka nevēlamais zaļums jau atkal ataudzis un tas bijis vien īslaicīgs prieks par šķietami izravētu dobi. Tas gan attiecas uz jebkurām nezālēm – svarīgi tās izravēt ar visām saknēm, taču ar pienenēm uzdevums ir vēl sarežģītāks, jo sakņu sistēma tām ir visai dziļa.

Atceries, ka pienenes vislabāk likvidēt, kamēr tās ir nelielas un viegli izraujamas. Kad izaug mietsakne un izplatās sēklas, cīņa ar pienenēm ir jau krietni grūtāka. Ja problēma ar pienenēm ir nopietnāka un tās aug kā sēnes pēc lietus visās iespējamās vietās, vari aizlienēt ierosinājumu par kartupeļu stādīšanu. Kā izrādās, tie sacenšas ar nezālēm par saules gaismu, ūdeni un barības vielām, un tādā veidā arī tiek kavēta pieneņu un citu nezāļu augšana, raksta ''Gardena''.

Pieneņu ravēšanai ir pat radīts speciāls rīks – lāpstiņa ar asmeņiem, kas palīdz ierakties dziļi zemē un izravēt pieneni ar visu dziļo sakni. Ja nav šāda speciālā rīka, visai labi var palīdzēt kaplis – ar to izdosies piekļūt saknēm pašā zemes dziļumā, jo tikai tādā veidā varēsi būt drošs, ka pienene pavisam drīz tur atkal neizaugs. Ja augsnē paliks sakne, visai ātri pienene sāks dzīt jaunus dzinumus. Ar kapļa garāko asmens daļu roc zemē un izķeksē pieneni ar visu sakni. Pēc tam zemē paliks paliels caurums, bet, saberot tajā zemi, kas palikusi pie saknes, caurums nedaudz aizpildīsies. Ja nav kapļa vai speciālās lāpstiņas, nelielās platībās ravēšanu var atvieglot arī nazis, iedurot to saknē vismaz 5 cm dziļumā.

''Cālis'' forumā par zālāja glābšanu no pienenēm kāds aktīvists min, ka katru gadu tās izravē ar visām saknēm tieši ziedēšanas laikā, un tad tās vairs nerādās tik drīz. Citi pieredzējuši pieneņu apkarotāji min raundapu, ko ieteicams uzsmidzināt uz pienenēm, tādā veidā liekot tām pazust uz neatgriešanos.

Kā alternatīvu pieneņu iznīdēšanā var izmantot parastu vārāmo sāli. Uzberot to uz pienenes, salīdzinoši īsā laikā augs ies bojā, tā vietā atstājot brūnu laukumu, taču šī metode nederēs, ja līdzās pienenēm aug citi vērtīgi augi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!