Foto: Shutterstock
Lai arī pie mums pienenes tiek uzskatītas par nezālēm, no kurām cenšas atbrīvoties teju katrs dārza īpašnieks, dažās Rietumeiropas valstīs tās tiek pat stādītas puķu podos un kastēs, jo pļavas tur nav rokas stiepiena attālumā. Tā kā mēs par pieneņu trūkumu nevarētu sūdzēties, tās būtu arī pienācīgi jāizmanto, tāpēc izvēlies kādu no šīm izmantošanas iespējām un īsteno to savas vai dārza veselības labad.

Nepelnīti nenovērtētas

Pienenes jau sākotnēji bijušas uzturā vērtīgs un izmantojams augs, tikai ar gadiem tās ierindojušās arī nezāļu sarakstā, aizmirstot par virkni labajām īpašībām, ko tās sniedz mūsu organismam. Starp citu, pienenes dažās Rietumeiropas valstīs tiek pārdotas pat ekoveikalos, veselīgo dārzeņu vitrīnās. Tā kā šobrīd ar pienenēm mums ir klātas visas ceļmalas, lauki, pļavas un dārzi, tad ir grēks neizmantot šo dabas sniegto vitamīnu devu. Ja ar pieneņu izmantojumu līdz šim neesi aizrāvies un nepārzini, ko no šīs nezāles izmantot, tad atceries – pienene ir izmantojama no saknēm līdz pašam ziedam un lietošanas iespējas ir gan svaigā, gan kaltētā veidā.

Dārza uzlabošanai

Foto: Shutterstock

Izrādās pienenes ir ne tikai izmantojamas un vērtīgas mūsu organisma stiprināšanai, bet arī dārza veselības uzlabošanai. Mēdz teikt, ka zemeņu raža būs bagātīga un auglīga, ja to tuvumā augs pienenes, taču tās noteikti nedrīkst būt pārsvarā. Pieneņu virca ir ļoti vērtīgs mēslojums lielākajai daļai dārzā augošajiem augiem, tāpēc tiem, kam pienenes aug griezdamās, ir vērts apsvērt domu par mēslojuma izveidi, kas pavasarī ir aktuāla nepieciešamība visiem dārza augiem.

Ārstnieciskiem nolūkiem

Pienenes var tikt ierindotas arī medicīnas kastītes saturā, jo tām piemīt spēja ārstēt dažādas slimības un stiprināt imūnsistēmu. Tāpat pienenēm piemīt spēja uzlabot ēstgribu, normalizēt zarnu darbību un uzlabot aknu veselību. Vienkāršākais veids, kā organismam sniegt trieciena devu ar vitamīniem, ir svaigu pieneņu kātu ēšana. Dienas laikā cilvēks var droši ēst 5-10 pieneņu kātus, kas pēc garšas atgādinās endīviju salātus. Ārstnieciskiem nolūkiem pienenes ir ļoti vērtīgas gan kā uzlējums, gan kā novārījums. Piemēram, no pieneņu saknēm vārīta tēja mazinās sāpes krūšu apvidū. Tā kā pieneņu saknes satur daudz organismam vērtīgu vielu, kas mazina šķidruma uzkrāšanos audos, tās palīdzēs attīrīt organismu no toksīniem un aizsargāt organismu pret infekcijām.

Ēdienkartes papildināšanai

Foto: Shutterstock

Mazās pieneņu lapiņas ir ļoti vērtīgs un arī gards papildinājums svaigu salātu pagatavošanai, taču šādā gadījumā rūgtumu der kompensēt ar saldāku mērci un citiem maigākas garšas zaļumiem, piemēram, gārsu, skābenēm, virzu un spinātiem. Ja svaigā veidā pieneņu garša ir pārāk rūgta un spēcīga, garšu var neitralizēt ar citrona sulu, lapu blanšēšanu ar verdošu ūdeni vai arī pusstundas iemērkšanu aukstā sālsūdenī. Delikateses cienīgs ēdiens sanāks no neatvērušiem ziedpumpuriem, kurus var marinēt etiķī, sālīt kā kaperus, konservēt eļļā vai pat apcept uz pannas un papildināt ar tiem gaļas ēdienus. Pieneņu saulainie ziedi var tikt izmantoti sīrupa, medus, vīna, alus un liķiera gatavošanā. Ēdienkartes papildināšanas eksperiments ar pienenēm var iesākties ar pieneņu ziedlapiņu pievienošanu omletei, pieneņu lapu pievienošanu salātiem vai pumpuru apcepšanu uz pannas.

Pieneņu kaltēšana

Ja esi nolēmis pienenes saglabāt vēlākam laikam kaltētā veidā, tad ir jāievēro pāris nianses, lai tās arī vēlāk būtu izmantojamas. Pirmkārt, pieneņu saknes un ziedi jākaltē atsevišķi, otrkārt, katru dienu izklātās lapas un saknes ir jāapmaisa, lai nerastos pelējums. Pienenes jākaltē sausā vietā aptuveni divas nedēļas, taču tās nevajadzētu novietot tiešos saules staros, tāpat svarīgi, lai gaiss brīvi cirkulētu, tāpēc piemērotas vietas būs bēniņi. Ja tiek kaltētas saknes, tad pirms tam tās rūpīgi jāattīra no netīrumiem. Kaltētas pieneņu saknes var samalt un pēc tam izmantot kā vitamīniem bagātu piedevu ar ārstniecisku iedarbību.

Interesanti! Citviet pasaulē pienenes sastopamas balinātas, lai tiktu mazināta to rūgtenā garša. Balināt pienenes un aizkavēt rūgtās garšas rašanos var, uzliekot apgāztu puķu podu vai kādu noslēgtu trauku vēl pavisam jaunam pieneņu augam pa virsu, lai tas turpinātu augt tumsā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!