Foto: Shutterstock

Kaitēkļi šovasar augus nesaudzē, turklāt tie uzbrūk augiem, kuriem parasti kaitēkļi iet secen. To pamanīju arī savā dārzā – uz dillēm uzmetušās laputis. Ko iesākt? Padomu vaicāju pieredzes bagātajai dārzeņkopības ekspertei Mārītei Gailītei.

"Ar dillēm ir bēdīgi, atliek vien izņemt laputu apsēstās lapas un iznīcināt tās ar visām laputīm," tā agronome.

Viņa norāda, ka pašlaik diļļu sēšana ir pāragra. "Jāpagaida dažas dienas līdz dienas garums sāks īsināties. Citādi var gadīties, ka garās gaismas dienas dēļ nupat sadīgušas dilles ies ziedos sprīdi garas. Drošāk ir sēt tās ap 10. jūliju un vēlāk. Un, protams, tās ir jālaista," tā Gailīte.

Kā vēsta informācija Valsts augu dienesta (VAAD) mājaslapā, Latvijā gadā attīstās 8 – 12 laputu paaudzes. Tās ziemo olas uz jaunajiem saimniekaugu zariem. Kāpuri šķiļas pumpuru plaukšanas laikā. Katra mātīte dzemdē 30 līdz 50 kāpuru. Pēc divās līdz trīs paaudzēs laputu kolonijās veidojas spārnotās mātītes, kas pārlido uz citiem augiem un tur turpina vairoties. Septembrī vai oktobrī uz barības augu zariņiem dēj olas, kas ziemo.

Kādus bojājumus rada laputis? Kā teikts VAAD mājaslapā, izšķīlušies kāpuri sūc sulu no plaukstošiem pumpuriem, vēlāk no lapām un jaunajiem dzinumiem. Bojātajiem dzinumiem tiek traucēta attīstība, tie var apsalt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!