Foto: Privātais arhīvs
Rožu slimības daiļās dārza karalienes nesaudzē – tad tām mēdz uzglūnēt īstā miltrasa, tad laputis un citi kaitēkļi. Arī "Tavs Dārzs" lasītājas Māras rožu dobi piemeklējusi kāda slimība, kuras atpazīšanā lūdzām padomu zinošajai rožu audzēšanas ekspertei un Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošajai dārzkopības speciālistei Ilmai Neretai.

"Rožu lapiņas ir kā nosētas ar brūniem pleķiem. Kas kaiš augam? Sakiet, lūdzu, kā tikt vaļā no šiem plankumiem?" vaicā Māra.

NBD speciāliste, aplūkojot lasītājas iesūtītās fotogrāfijas, secināja – tā ir rožu lapu tumšplankumainība:

"Iesūtītajās fotogrāfijās labi saskatāma sēņu slimība – rožu lapu tumšplankumainība dažādās stadijās. Šī ir pēdējos gados visizplatītākā āra rožu slimība, ko ierosina sēne Marssonina rosea. Tā visbiežāk parādās vasaras vidū vai nedaudz vēlāk, vēsas naktis pēc lietavām strauji veicina minētās sēnes augšanu, līdz ar to arī slimības attīstību. Sākumā uz rožu zaļajām lapām parādās apaļi, reizēm zvaigžņveida, brūni vai melni plankumi. Spēcīgas inficēšanās gadījumā tie atrodami arī uz jaunajiem dzinumiem, lapas priekšlaicīgi nobirst. Rudens pusē kailie rožu zari no jauna atsāk plaukšanu, gala rezultātā rozes jūtas novājinātas, ziemā tās jūtīgākas pret salu, bet nākamajā sezonā vājāk zied.

Foto: Privātais arhīvs

Slimībai parādoties, savāciet visas inficētās lapas, rūpīgi izgrieziet bojātos dzinumus (ja ir arī tādi) un iznīciniet, nekādā gadījumā nekompostējiet! Atlikušajā sezonā regulāri mēslojiet rožu krūmus ar kāliju bagātīgi saturošu mēslojumu, slimību ierobežot palīdz arī regulāri mulčēta augsnes virskārta. Nestādiet rozes mitrās un noēnotās vietās. Šī ir grūti apkarojama slimība, tādēļ liela loma profilaksei."

Foto: Privātais arhīvs

Speciāliste atgādina, ka privātpersonām ķīmisko līdzekļu piekļuve ir ierobežota, jo Eiropas Savienībā valda stingri noteikumi attiecībā uz ķīmisko apkarošanas līdzekļu iegādi, tāpēc viņa piedāvā trīs receptes, lai tiktu galā ar rožu lapu brūnplankumainību. "Tā kā ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi sēņu slimību apkarošanai Latvijā tikpat kā nav atļauti un pieejami, turpinājumā ieteikumi no tautas līdzekļu pūra. Agri no rīta, kad augus klāj rasa, apputiniet rožu krūmus ar koka pelniem. Pagatavojiet un lietojiet nātru vai kosu uzlējumus," iesaka Nereta.

Kā cīnīties ar rožu lapu tumšplankumainību

Lūk, NBD speciālistes ieteikumi, kas palīdzēs ierobežot rožu lapu tumšplankumainību.


Bordo šķīdums

Miglojiet ar 1–2% Bordo šķīdumu.

Nātru uzlējums

Ņem 1 kilogramu svaigu nātru vai 150–200 gramus žāvētu nātru (Urtica dioica) aplej ar 10 litriem ūdens, atstāj uz 7–10 dienām fermentēties, ik dienu apmaisa, kamēr neveidojas putas. Tad atšķaida 1:20 un apsmidzina rožu lapas. Šis līdzeklis apkaro laputis un tīklērces, kā arī palīdzēs ierobežot rožu lapu tumšplankumainību (uzlējumam piemīt visai nepatīkams aromāts). Miglošana jāatkārto vismaz trīs reizes ar 7–10 dienu intervālu. Tiklīdz parādās jauni bojājumi, miglošanu veic atkal.

Kosu uzlējums

Iemērc uz 24 stundām 1 kilogramu svaigu vai 150–200 gramus žāvētu kosu (Equisetum sugas) 10 litros ūdens. Tad īslaicīgi pavāra, atdzesē un nokāš. Pirms lietošanas atšķaida ar ūdeni 1:5. Regulāra rožu krūmu apsmidzināšana ar šo novārījumu labi palīdz rožu lapu tumšplankumainības apkarošanai, miglošanai vēlams izvēlēties sausu un saulainu dienu. Uzlējums iedarbojas kā caur lapām, tā arī saknēm.

Šādi izskatās rožu lapu tumšplankumainība lasītājas rožu dobēs:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!