Foto: Shutterstock

Kaitēkļi dārzā sagādā galvassāpes nevienam vien dārzniekam, un reizēm bezspēcībā gribas pat nolaist rokas. Patiesībā ir dažādi veidi, kā ar tiem cīnīties, arī neizmantojot ķimikālijas, un ļaut dārzam plaukt un priecēt labvēlīgos apstākļos.

Tikai retos gadījumos augi visu augšanas periodu paliek slimību un kaitēkļu neskarti. Slimību ierosinātāji atrodas itin visur. Ja dārziņš nav no lielākajiem, parasti ir vēlme sastādīt visu pēc iespējas vairāk, rezultātā radot saspiestības sajūtu – šādi apstākļi ir perfekti, lai attīstītos un izplatītos sēņu slimības.

Taču, ja skatās no otras puses, tieši ar maziem dārziem ir vieglāk, jo esošo augu skaits nav liels un tajos iespējams gan ātrāk pamanīt slimību pazīmes, gan arī ķerties klāt to uzveikšanai. Tāpat traukos audzētiem augiem dažas slimības un kaitēkļi tiek klāt retāk, kā atklātā augsnē augošajiem.

Lai rūpētos par sava dārziņa veselību, ne vienmēr nepieciešams paļauties uz ķīmiska satura līdzekļiem. Pilnībā izvairīties no nevēlamajām viešņām ir ļoti grūti, taču iespējams aizkavēt uzbrukumus un samazināt to radītos postījumus.

Viens no "pasākumiem", kuru iespējams veikt, saistīts ar augu kopšanu. Lai izvairītos no sēņu slimībām, regulāri jānovāc vīstošās lapas un zieds, kuros tās varētu koncentrēties. Tas pats sakāms par nobirušām lapām, kas ir patīkama vieta gliemežiem un citiem kaitēkļiem, lai paslēptos – regulārā kopšana var to skaitu ievērojami samazināt.

Foto: Shutterstock

Par citiem veidiem, kā cīnītos ar dārzu apsēdušiem gliemežiem, lasi šajā rakstā.

Izklausīsies vienkārši, taču efektīvs veids cīņā ar kaitēkļiem, ir to laicīga nolasīšana ar rokām. Lapu grauzošos kāpurus var savākt pa vienam, bet vienu vai divus laputu pārklātus dzinumus iespējams nogriezt, nenodarot postījumus augam. Kā cīnīties ar laputi, meklē šeit.

Situācijas, protams, ir ļoti individuālas – reizēm jāupurē viss augs, lai atbrīvotos no kaitēkļiem, taču dažreiz pietiek ar rokas izsmidzinātāju uzpūst ūdens strūklu, lai aizdzītu kaitēkļus. Tas ir labs veids, kā tikt galā ar laputīm uz jauniem dzinumiem.

Tāpat kaitēkļu apkarošanā talkā var nākt tādi dabiski līdzekļi kā piretras ekstrakts.

Vēl citus vērtīgu ieteikumus cīņā ar nelūgtajiem dārza viesiem lūko šajā rakstā.

Informācija apkopota no grāmatas "Dārzs ikvienam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!