Foto: Shutterstock
Pavasarī savu mundrumu sāk izrādīt arī skudras, viesojoties ne vien telpās, bet arī siltumnīcā, ložņājot starp tikko iestādītajiem un iesētajiem augiem. Lai negantnieces nesabojātu ieguldīto darbu, jāmeklē metodes, kā tām laipni lūgt pārvietoties uz citām mājām.

Skaidrs, ka ar spēcīgu ķīmiju aizrauties nevajadzētu, jo tur, kur skudras, turpat arī aug zaļumi un augi, kuru kāru zobu notiesāsim. Bet vai tiešām jāsamierinās ar skudru klātbūtni un jāļauj tām sagandēt izaudzēto? Pēc pieredzes un padomiem vērsāmies ''Cālis'' forumā, kur atklātas dažādas metodes skudru atvairīšanai.

Starp citu, ja aktuāli dārzā aizgaiņāt ne tikai skudras, bet arī citus kukaiņus, palūko šo rakstu, kur uzskaitīta virkne augu, kas nepatīk nedz mušām, nedz odiem, laputīm un citām negaidītām viešņām. Savukārt par skudru iznīdēšanu dārzā, ne tikai siltumnīcā, lasi šeit.

Kas attiecas uz skudrām, tām nepatīk lavanda, pētersīlis un piparmētra – tātad šo augu klātbūtne vēlamā arī dobēs, kur mēdz iedzīvoties šie kukaiņi. Runājot par skudrām siltumnīcām, pieredzējušie atzīst, ka efektīvs līdzeklis ir biškrēsliņš, kas aizbiedēs skudras uz ilgu laiku. Iestādot kaut nelielu biškrēsliņu līdzās gurķiem un tomātiem, nebūs ļaunuma arī šiem augiem, un arī skudras būs veiksmīgi aizbiedētas. Vēl skudras turēsies pa gabalu no vērmelēm – ja negribas šos augus stādīt, var sasmalcināt un sabērt auga daļas uz pūžņa vai skudru takām.

Pie tautas metodēm par labu atzīta arī saulespuķu eļļa – to izlejot skudru takās, izdevies krietni mazināt pulku.

Kāds aktīvists padalījies arī savā ne tajā veiksmīgākajā pieredzē, sakot, ka skudras neviens augs nav spējis aizbiedēt, tāpēc nekas cits neatlika, kā vien ķerties pie smagās artilērijas un izmantot ķīmiskos preperātus. Šajā gadījumā skudras savas takas izveidojušas pa vidu tomātu stādiem, tāpēc precīzi ejās arī sabērta skudru inde. Pēc dienas, kad skudras jau pagalam, ar lāpstiņu viss novākts, un tikai tad, kad no indes ne miņas, arī atsākta siltumnīcas laistīšana, lai nesaindētu tomātus.

Kā cīnīties ar skudrām dārzā

Siltajā laikā dārza skudras uzstājīgi apsēd pagalmus un dārzus, bieži vien pārvēršot atpūtu par īstām mokām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!