Foto: Shutterstock
Sūna zālienā ir daudzu dārzkopju sāpe, tāpēc daudzi meklē risinājumus, kā no tās tikt vaļā. Kāpēc ar sūnu nav jēgas cīnīties rudenī un ziemā, kā tās apkarot, padomos dalās pieredzes bagātā Bulduru Dārzkopības vidusskolas pasniedzēja Mariana Smona.

Viņa skaidro, ka sūna dārzā rodas, jo zālei ziemā ir miera periods. Visbiežāk un visvairāk sūnas zālienā var redzēt pēc siltām ziemām, jo pie tādam temperatūrām un mitruma sūnām ir ideāli augšanas apstākļi. Šī iemesla dēļ zinošā dārza speciāliste aicina sūnas neapkarot rudenī vai ziemā, jo tās pa ziemu tāpat saaugs. Vairāk sūnas saaug, ja zāliens tiek reti pļauts un līdz ar to nav tik biezs. "Rudenī neveicam zāliena aerāciju vai vertikulāciju, jo šī procesa laikā tiek skarta zāliena sakņu sistēma, kas nav labi ziemošanai," uzsver Smona. "Pavasarī sūnu apkarošanai palīgā var ņemt vertikulatoru vai aeratoru. Ar tiem var ne tikai "izķemmēt" zālienu gluži kā matus," bet arī attīrīt un uzlabot augsnes virskārtu.

Darbs ar aeratoru un vertikulatoru ir salīdzinoši vienkāršs – gluži kā ar pļaujmašīnu. Portāls "Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka aeratori augsnē iespiežas aptuveni 0,5 līdz 1 centimetra dziļumā. Ar aeratora palīdzību augsne pie zāliena saknes tiek sacaurumota, kas veicina gaisa piekļuvi pie saknes. Arī ar vertikulatora palīdzību no zāliena tiek izrauta ne tikai sūna, bet arī vecā kūla. Kā raksturoja Smona, pēc aerācijas vai vertikulatora pāriešanas zāliens izskatīsies tā, it kā tam būtu pāri pārgājis "cūku bars".

Kad jāveic aerācija vai vertikulācija? Labāk šim darbiņam ķerties klāt pavasarī, pirms zāles aktīvās augšanas perioda. Smona iesaka šāda veida uzlabošanu labāk veikt saulainā laikā, kad gaisa temperatūra ir plusos un zāliens ir apžuvis. Zālienu noteikti nevajadzētu uzlabot lietainā laikā.

Sūnu pēc tam ar grābekli kārtīgi nogrābj, visu savāc. Ja gadījumā pēc aerācijas vai vertikulācijas zālienā paliek kādi tukši laukumi, tad tos ir jāaizpilda ar kompostu vai citu auglīgo augsni. Pēc tam jāiesēj zāliena sēklas. Savukārt zālienu var, bet, ja augsne ir nabadzīga, tad arī vajag palutināt ar kādu komplekso mēslojumu, bet pēc mēslošanas zālienu jāsalaista. Ideāli zālienu būtu samēslot pirms lietus.

Ja dārzā ir saauguši lieli sūnu "spilveni", tad to likvidēšanā talkā var ņemt arī pļaujmašīnu. Vien jāņem vērā, ka pļaujmašīnas asmeņiem jābūt ļoti asiem, lai tie varētu pieveikt saaugušās sūnas. Pēc tam zāliens jāizķemmē ar aeratoru vai vertikulatoru un jānomiglo ar dzelzs sulfātu (FeSO4). Pēc kādas nedēļas vēlreiz jāizķemmē, bet tad var pamēslot ar zāliena komplekso mēslojumu, ko var atkārtot arī vasaras sākumā.

Zāliena veselīgāku izskatu var iegūt arī vasarā, lietojot skarifikatoru, kas arī ir labs palīgs zāliena atbrīvošanai no sūnām, ja tās nav daudz. Ar to zālienam pāri var pārbraukt vienu reizi nedēļā, piemēram, ja vienu reizi nedēļā pļaujam zāli, tad vienu reizi nedēļā zāliena kopšanā izmantojam arī skarifikatoru.

"Tavs Dārzs" vērtīgas atziņas par sūnām dārzā guva Bulduru Dārzkopības vidusskolas rīkotajos mūžizglītības kursos "Dārza dizains un plānošana", kur lektore Mariana Smona dalās padomos, kā plānot, projektēt, ierīkot un kopt savu dārzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!