Foto: Privātais arhīvs

Telpaugiem ik pa laikam uzglūn kāds nevēlams kaitēklis, un tā tas noticis arī "Tavs Dārzs" lasītājas mājās. Monsterai uz lapām parādījušies tripši, kas bojā auga lapas.

"Uz monsteras (monstera deliciosa) lapām pamanīju ļoti mazus, kustīgus un bēšīgus tārpiņus. Kopš to parādīšanās auga stāvoklis ir pasliktinājies – lapu apakšas ir brūnos plankumos, bet jaunās lapas jau izaug bojātas. Vai tas varētu būt tripsis? Kā cīnīties ar kaitēkļiem? Vai bojātās auga lapas ir jānogriež? Esmu jau smidzinājusi "Arox", bet tārpiņi pēc kāda laika atkal atgriežas," vaicā Margita.

"Tavs Dārzs" padomu vaicāja atsaucīgajai Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciālistei Ingūnai Gudrupai, kura, aplūkojot fotoattēlus, secina – tas varētu būt tripsis.

Foto: Privātais arhīvs
Mazi un teju nepamanāmi kaitēkļi uz auga lapām.

"Tripšiem ir daudz sīku oliņu, kas ir izturīgas pret ķīmiju un izšķiļas krietni pēc apstrādes, tāpēc kukainis atkal atgriežas. Bieži tripši mīt augu augšanas centros, kur attīstās jaunais dzinums, lapiņas, un jaunā lapiņa atritinoties jau ir bojāta. Ja tripšu daudz, tie jau sēž uz vairākām auga lapām. Gan apakšpusē, gan virspusē," skaidro LU Botāniskā dārza speciāliste. Gudrupa iesaka tripšu apkarošanai izmēģināt līdzekli "NeemAzal-T/S". Šeit vari aplūkot informāciju par "NeemAzal-T/S" pielietojumu vēl pret citiem kaitēkļiem, ne tikai tripšiem. Savukārt šeit vari izlasīt informāciju par "NeemAzal-T/S" uzglabāšanu, pielietojumu un tā sastāvu.

Foto: Privātais arhīvs
Auga lapas ir ar brūnām maliņām augam ir pārāk liels mitrums.

Viņa vērš uzmanību, ka lasītājas iesūtītajos fotoattēlos var redzēt ne tikai tripšus, bet arī sekas, ja augam ir pārāk liels mitrums – lapu malās ir brūni plankumi.

Tripšu nedarbi uz lasītājas monsteras:

Savukārt zemāk vari izlasīt vēl citu noderīgu informāciju par iespaidīgajām monsterām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!