Foto: Shutterstock
Lai augi būtu krāšņāki, bet raža – labāka, bieži vien tiek izmantots mēslojums. Mēslojuma veidi ir dažādi, un arī iedarbība atšķirīga, taču tautā bieži izmantots un bioloģisks līdzeklis ir zāļu virca, kuras pagatavošanā lieliski noder netīkamās nezāles.

Dabīgās zāļu vircas veidošana nav nekāds jaunatklājums – to darīja jau sen un ieteikumi veiksmīgākam rezultātam ir tik, cik nezāles dobē. Runājot par nezāļu karalienēm nātrēm, ja tām pieskaras, tad vistiešākajā vārdu nozīmē uz ādas izmetas pumpas, taču patiesībā tajās ir daudz pozitīvi vērtējamu faktoru.

Zāļu vircu var izmantot itin visiem zaļajiem augiem, un to funkcija ir gan barot, gan aizsargāt, piemēram no kaitēkļiem. "Visbiežāk to izmanto tomātiem siltumnīcā, taču labi der arī dārzeņiem, puķēm, krūmiem un pat kokiem," dārzkopjiem iesaka laikraksts "Rēzeknes Vēstis".

Kā pagatavot zāļu vircu

Traukā jāliek augi, par kuru izvēli ir daudz viedokļu un iespēju, taču sarakstā tiek minētas un ikdienā izmantotas nātres, gārsas, vircas, pieneņu lapas u.c. Nātres esot visefektīvākās raudzēšanai, jo to virca dod visvairāk slāpekļa. "Rēzeknes Vēstis" uzsver, ka uz kilogramu lakstu jāņem 10 litri ūdens – jāieliek atbilstošā traukā, bļodā vai kanniņā, un sīkāk sakapātus augus jāatstāj uz nedēļu vai pusotru.

Vislabāk trauku pārsegt ar marli, sietu vai vāku, lai neiekristu kaitēkļi, taču vāks noteikti nedrīkst būt cieši noslēgts. Vislabāk trauku novietot kādā vējainā vietā, kur ir caurvējš, jo pēc pāris dienām radīsies smaka, tāpēc to vajadzētu ļaut izdzenāt vējam.

Gatavības pakāpi var noteikt tā, kad šķidrums kļuvis tumšs un pārstājis putot. Lai visu dienu nebūtu jājūt vircas smaka, vislabāk ar to aplaistīt augus vakarā, lai līdz rītam smaka jau būtu izkliedēta.

Portāla "Cālis" forumā cilvēki, kuri arī kādreiz lietojuši vai šobrīd lieto vircas mēslojumu min, ka smaka var būt patiesi neizturama. Lai šo situāciju nedaudz uzlabotu, viņi iesaka likt klāt nedaudz kaļķa vai baldriāna tinktūras.

Neskatoties uz zāļu vircas pozitīvajām īpašībām, tajā nav pilnībā visu augiem nepieciešamo barības vielu. "Cālis" foruma viedokļu apmaiņā par šo tēmu cilvēki teic, ka zāļu vircas var papildināt ar kālija un fosfora minerālmēsliem, taču, protams, viss jālieto ar mēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!