Foto: Shutterstock

Tā vien gribas izbaudīt dārza priekus, sagaidīt iestādīto puķu ziedēšanu vai vienkārši noplūkt svaigus zaļumus, bet šāda iespēja nevar tikt īstenota, jo nav dārza? Portāls apartmenttherapy.com apkopojis risinājumus, kā var radīt dārza klātbūtni pat tad, ja nemaz nav dārza.

Koka kastes

Ja nagi niez pēc pašu audzētiem zaļumiem, salātiem un garšaugiem, bet siltumnīca nekādi nevar tikt ieviesta, risinājums, ko var īstenot pat uz balkona, ir koka kastes, kur viss iecerētais izaugs tikpat ražīgi. Par pamatu var izmantot gaumīgās vīna kastes, kas izskatās gana skaisti, lai kalpotu kā dizaina papildinājums balkonam vai terasei. Starp citu, šādā risinājumā arī neaugs nezāles, kā tas būtu dārza dobē. Šādi var tikt audzēts jebkurš zaļums – salāti, spināti, baziliks, piparmētra un citi svaigie vitamīni. Svarīgi tikai nodrošināt tam nepieciešamos apstākļus – saules gaismu, siltumu un pietiekamu mitrumu.

Apartment Therapy

Vertikālā dobe

Ja ar kastēm negribas nokrāmēt palodzes malu vai balkona lielāko daļu, risinājums ir vertikālais dārzs, kur var ietilpināt tikpat vai pat vēl vairāk, aizņemot vien pāris centimetrus pie sienas. Par pamatu šādā risinājumā tiek izmantota koka palete, kuras spraugās tiek iestādīti stādi puķēm, garšaugiem vai kādiem dekoratīviem vīteņaugiem. Šāds papildinājums noteikti izcelsies ar oriģinalitāti, turklāt tas ir arī viegli kopjams dārziņš.

Apartment Therapy

Garšaugi burkās

Ja dārziņa labumus gribas audzēt iekštelpās, radoša ideja ar burciņu izmantošanu, kas piestiprinātas pie dēļa vai kāda cita pamata. Šādā veidā stādi kalpos dekoratīviem nolūkiem, turklāt no tiem tiks iegūts arī garšīgs labums. Izvēlies caurspīdīgas burkas vai spainīšus, iepildi tajās substrātu, iestādi vēlamos augus un piestiprini tos ar savienojumiem pie dēļa, ko pēc tam pielikt pie sienas. Noteikti novieto šo sienas dārzu saulainā vietā, lai tas nebūtu paslēpts ēnā, pretējā gadījumā zaļumiem būs grūti sevi pierādīt.

Apartment Therapy

Kabatas ar augiem

Vēl kāds neparasts risinājumam, kad gribas dārzu bez dārza, ir ar iekarināmu kabatu stendiņu, kurā var iestādīt vēlamos augus, kam nav vajadzīgs liels plašums augšanai. Šāds risinājums nudien neprasa daudz vietas, turklāt rezultāts ir ļoti oriģināls. Tikai jāņem vērā, ka šādās kabatiņās ir jāieklāj plēve, lai laistot viss nesūktos cauri audumam. Parasti šīs iekārtās kabatiņas tiek izmantotas kurpju, jostu vai citu aksesuāru uzglabāšanai, bet šajā gadījumā tas ļoti labi kalpo arī mazdārziņa izveidei.

Apartment Therapy

Vertikālais dārzs

Vēl kāds interesants vertikālā dārza izveides variants ar koka pamatu, kurā izveidotas iedobes stādiem. Arī šādā risinājumā netiks aizņemta liela platība, turklāt augiem tiks nodrošināta itin piemērota vide augšanai.

Apartment Therapy

Palodzes kastes un caurules

Kāpēc gan nevarētu tikt izveidots dārzs gar mājas fasādi? Šādiem nolūkiem var izmantot gan PVC caurules, gan palodzes puķu kastes, kurās siltajā sezonā ļoti labi augs gan puķes, gan dažādi ēdamie labumi. Ja parasti palodzes kastes izveidotas ierobežotā platībā, šī ideja pierāda, ka ļoti labi var izskatīties arī garākās strīpās izaudzēti augi.

Apartment Therapy

Dārzs spaiņos

Kādam varētu šī ideja iepriekš šķist necila, taču pēc realizētās idejas aplūkošanas iespaids varētu mainīties. Alumīnija spaiņos vai bļodās ļoti labi izskatīsies jebkurš augs, vai tas būtu ziedošs vai ne, īpaši tad, ja tas tiks izveidots vairākos līmeņos. Virs lielākā trauka novieto kādu mazāku spaini ar vīteņaugiem, tad mazdārziņš iegūs bagātīgāku noskaņu. Šī ideja labi kalpos ne tikai pie parādes durvīm, bet arī uz balkona vai terases.

Apartment Therapy

Dārza konteineri

Dārza konteineri un lielie puķu podi ir ļoti pieprasīta tendence pēdējā laikā ne tikai tiem, kam nav iespēja izpausties lielajā dārzā, jo tie ir viegli kopjami, nav jāsaskaras ar nezāļu apjomiem, turklāt ir vieglāk papildināt ar kāpelējošiem stiprinājumiem pie sienas. Šādi var tikt audzēti pat gurķi, vīnogas un dažādas puķes, kas aug uz augšu. Risinājums kalpos arī pat skaistu papildinājumu balkona zaļumam, jo ne īpaši pievilcīgā betona siena ar laiku apzaļumos un radīs dārza cienīgu skatu.

Apartment Therapy

Citrusu koki

Arī citrusu audzēšana nav nekas neiespējams, ja nav siltumnīca vai kādi īpaši dārza apstākļi. Nodrošinot augu ar piemērotu substrātu, minerālvielām, mitruma daudzumu un noteikti saules gaismu, arī telpās var tikt izaudzēti citronu, apelsīnu, laima un citu augu koki. Eksotiskām idejām var aizņemties arī ideju par avokado audzēšanu no kauliņa vai ananasa audzēšanu no lapotnes.

Apartment Therapy

Košie spainīši

Dzīvespriecīgs pilsētas mazdārziņš var tikt izveidots arī krāsainos spainīšos, kas iekārti vai piestiprināti pie sienas, balkona malas vai palodzes. Jebkurš no variantiem izskatīsies skaisti, turklāt neprasa daudz rūpes kopšanā. Šīs idejas īstenošanā var audzēt ne tikai puķes, bet arī garšaugus un nokarenus augus.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!