Foto: Shutterstock
10.aprīļa pēcpusdienā, kā gada 100. dienā, pēc tautas ticējumiem ir jāsēj zirņi. Vairums šo ticējumu tik tiešām ievēro, jo novērojumi liecina, ka zirņi tiešām nav tārpaini. Un kurš gan nevēlas sulīgus un kraukšķīgus zirņus bez tārpiem?

Atbilstoši apstākļi

Ja 10. aprīlis vietām nav siltākais laiks, ko gribētos sagaidīt zirņu sēšanai, tas nudien nekaitēs šai senajai lauksaimniecības kultūrai. Zirņi patiesi ir aukstumizturīgi, tie spēj pārciest pat grādu virs nulles, bet dīgsti pacietīs pat salnas līdz -7 °C. Taču vēlāk, kad zirņi ir jau paaugušies, tie neizturēs salu, kas būs stindzinošāks par -2 °C. Zirņu augšanā pats svarīgākais ir pietiekams mitrums pašā sākumā, kad tiek iesētas sēklas. Tas ir nepareizs priekšstats, ka mitrums nepieciešams vien laikā, kad zirņi dīgst, jo vairāk svarīgi tas ir tieši sākumposmā un aktīvās augšanas laikā. Tikpat svarīgi zirņu augšanai atvēlēt gaišu vietu, bez noēnojuma, jo tas zirņiem noteikti nepatiks.

Augsnes izvēle

Zirņu audzēšanai blīva un smagnēja augsne noteikti nebūs tā piemērotākā, tāpat kā pārlieka augsnes irdenuma dēļ arī smilts augsne nebūs tā labākā, taču cita veida augsne būs piemērota zirņu audzēšanai. Izvēlies vidēji smagas mālsmiltis vai smilšmāla augsni ar neitrālu skābuma reakciju. Zirņi ir arī no tiem kultūraugiem, kas nepacietīs skābu augsni, tāpēc raugies, lai tās reakcija būtu no 6 līdz 7, taču atšķirīgām zirņu šķirnēm šīs skābuma prasības var mainīties, tāpēc to iepriekš noskaidro.

Kā pareizi sēt zirņus?

Pirms zirņu sēklu sēšanas, ieteicams tās apstrādāt ar gumiņbaktērijām, lai dīgšanas laikā tās ir mazāk aktīvas.

Zināms, ka zirņi, mērcoties ūdenī, uzbriest gandrīz divkārt lieli, tas pats attiecas arī uz sēšanu zemē. Labāk sasēt zirņu retāk, nekā tuvāk, jo pārāk sabiezināta sēja var radīt ražas zaudējumus. Ja tie būs pārāk tuvu viens otram, augi nespēs savā starpā sadalīt gaismu un barības vielas, līdz ar to neveidosies pākstis. Sēj pietiekami biezi sēklas, lai tās būtu pietiekamā attālumā, izsējot 80-140 sēklas uz vienu kvadrātmetru. Savukārt attālums starp rindām ir atkarīgs no zirņu šķirnes. Zemāk stiepjošās šķirnes var sēt tuvāk vienu otrai, bet augstas šķirnes retāk, lai būtu ērtāk novākt ražu. Vidējais starprindas platums ir 25-45 cm, savukārt atstatums starp rindām ir ap 10 cm. Sējot zirņus, sēkla jāliek ne dziļāk par 5 centimetriem.

Tad, kad sēklas iesētas, atliek vien kārtīgi nodrošināt augsni ar mitrumu un gaidīt pirmos zirņu asnus. Zirņi nav no tiem augiem, kas aug ilgi, tie parādās diezgan ātri, taču tas atkarīgs no tā, vai augs saņēmis pietiekami daudz mitrumu. Noteikti nevajag satraukties, ja ir ilgas lietusgāzes, vairums zirņi pārcieš arī pārmērīgu mitrumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!