Foto: morgueFile
Visi zina, ka burkāns ir oranžs, taču ne visi zina, ka vēsturiski tā oriģinālā krāsa ir purpursarkana un oranžo krāsu tas ieguva tikai ap 16.gadsimtu. Lai atgādinātu aizmirsto un atklātu vēl nezināmo par šo vērtīgo dārzeni, "Lido" apkopojuši interesantus faktus par burkānu izcelsmi, īpašībām un nozīmi uzturā.

Burkāna dzimtene ir Viduseiropa. Pirmās liecības par burkānu izmantošanu uzturā fiksētas aptuveni 2000. gadu pirms mūsu ēras, un sākotnēji to krāsa bijusi līdzīga sarkanajām bietēm.

Senie ēģiptieši burkānus izmantojuši ārstniecībā, jo novērojuši, ka burkāns palīdz atlabt slimajiem un vārgajiem, savukārt senie grieķi burkānu sauca par mīlas burvestību un ticēja, ka burkāni liek ātrāk iemīlēties.

Oranžo krāsu burkāni ieguva ap 16.gadsimtu, kad holandieši, krustojot līdz tam izplatītos sarkanos un dzeltenos burkānus, izveidoja mūsdienās populāro dārzeni un sāka to audzēt masveidā. Pirms tam burkānus uzskatīja par delikatesi un masveidā neaudzēja.

Mūsdienās burkānus audzē visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Latvijā visvairāk izmanto oranžos burkānus, taču tie ir pieejami arī purpursarkani, balti, melni un dzelteni.

Smagākais burkāns pasaulē reģistrēts 1998. gadā Aļaskā (ASV), svēris 8,61 kilogramu, savukārt garākais burkāns reģistrēts 2007.gadā Anglijā, kur izaudzēts 5,84 metrus garš burkāns!

Vidusmēra cilvēks mūža laikā patērē 10 866 burkānus.

Burkāna sēklas ir tik mazas, ka vienā tējkarotē ietilpst ap 2000 sēklu, tas nozīmē, ka vienā kilogramā ir aptuveni 500 000 sēklas.

Latvijā pieejamas vairāk nekā 100 burkānu šķirnes. Populārākā forma ir cilindriska vai smaila, ar noapaļotu vai spicu galiņu, taču tie var būt arī gari un īsi, resni un tievi.

Burkāns ir viens no veselīgākajiem un populārākajiem dārzeņiem Latvijā, piemēram, LIDO aptuveni 50% ēdienu sastāvā atrodams arī burkāns.

Burkāni satur salīdzinoši daudz kalcija, apēdot 10 burkānus iespējams uzņemt tik pat daudz kalciju, cik vienā glāzē piena.

Burkānu sula ir viens no bagātākajiem A vitamīna avotiem. A vitamīns palīdz uzturēt ādas un acu veselību. Burkānā esošās uzturvielas palīdz uzlabot veselību. Ēd burkānus un tev būs veselas acis, āda, sirds un asinsvadi, plaušas, zarnas, aknas!

Burkānu un seleriju biezenis

Foto: Shutterstock
Burkānu un seleriju biezenis izcili papildinās sātīgus cūkgaļas, jēra gaļas vai zivju ēdienus.

Lasīt vairāk

Burkānu 'nageti' ar šampinjonu mērci

Foto: Shutterstock
Cepti burkānu "nageti" ar šampinjonu mērci izdosies pat tiem, kas ikdienā reti gatavo ēst.

Lasīt vairāk

Vērtīgais burkāns: Kā un kāpēc tas jāēd?

Burkāns ir viens no pilnvērtīgākajiem rudens dārzeņiem, kas ziemas laikā piedāvā vasarā uzkrātos vitamīnus. Pilnvērtīgo uzturvielu dēļ to mēdz dēvēt par dobes karali. Burkāns ir vērtīgs dārzenis, kuru iespējams ērti uzglabāt un izmantot veselības uzlabošanai, izmantojot ēdienos dažādām gaumēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!