Foto: Shutterstock
Ja jums garšo āboli, bet dārzā nav pietiekami daudz vietas, lai sastādītu visas interesējošo šķirņu ābeles, jums derētu iepazīties ar britu dārzkopi Polu Bārnetu no Čidhemas Rietumsaseksā, jo viņam izdevies selekcionēt ābeli, kuras zaros aug 250 dažādu šķirņu āboli.

Šīs brīnumābeles radīšana dārzkopim prasījusi 24 metodiska darba gadus, raksta "Dailymail".

Ābeles zaros uzpotētas gan retas šķirnes, piemēram, 1883. gadā radītā "Withington Fillbasket" un 1908. gada šķirne "Eady's Magnum", gan arī plašāk zināmas un populārākas ābolu šķirnes.

Bārnets savu dārzkopja karjeru sācis 16 gadu vecumā ar 90 ābelēm, kas sastādītas rindās nelielā zemes laukumā. "Es vēlējos radīt savas šķirnes, bet man nebija vietas, kur stādīt, tādēļ es izveidoju "saimes koku", kurš ļauj iegūt dažādu šķirņu ābolus, neaizņemot lielu platību. Vasarās es ābeli acoju, bet ziemās jaunās šķirnes potēju," stāsta prasmīgais dārznieks.

Bārneta lolojumā aug āboli gan cepšanai, gan sidram, gan vienkārši - apēšanai. "Ik gadu katrai šķirnei ienākas tikai daži āboli, tomēr ir interesanti vērot tik dažādo krāsu un izmēru ābolus šajā gada laikā," stāsta Bārnets.

Šis ir bijis labs ābolu gads arī Lielbritānijā, Polam nācies izmantot koka balstus, lai palīdzētu ābelei noturēt savu ražu. Dārznieks ābolus plāno novākt oktobra beigās, kad tie ir vissulīgākie. Šī gada raža tiks izrādīta dārzkopības izstādēs.

Apņēmīgais dārzkopis izveidojis arī citu augļu "saimes kokus" - plūmes, bumbieres un ķiršus.

Attēlam pie raksta ir tikai ilustratīva nozīme, šī nav Pola Bārneta brīnumābele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!