Foto: Shutterstock
Līdz ar pavasara tuvošanos sāk rosīties arī "Delfi" lasītāji, interesējoties par dažādām dārzkopības tēmām, kas drīz būs jāpielieto jau praktiskos darbos. Kur Latvijā var iegādāties ābeļu potzarus, kad to ieteicams darīt un kas jāievēro potēšanā, ''Tavs Dārzs'' jautā lasītāja Dace.

Dārzkopības institūta (Latvijas Valsts Augļkopības institūts) pētniece Ilze Grāvīte stāsta, ka ābeļu potzarus visai droši varot meklēt Dārzkopības institūtā gan Dobelē, gan Pūrē, bet tā kā potzaru sagriešanai ir nepieciešams laiks, tad ieteicams iepriekš par nepieciešamo ziņot, rakstot e-pastu uz darzkopibas.instituts@gmail.com, kurā būtu vēlams norādīt savas vēlmes par šķirnēm. Parasti potzaru cena ir 1 eiro par normāla garuma zaru.

Tas, cik vienam kokam šķirnes var uzpotēt, lielā mērā ir atkarīgs no koka veselības stāvokļa, skaidro Ilze Grāvīte. Ja koks jūtas un aug labi, varot būt līdz pat piecām šķirnēm. Nekur neesot atrunāts par šķirņu skaitu, bet, ja ņem vērā, ka kociņam ir 3-5 sāna zari un galotne, tad teorētiski pastāvot iespēja potēt katru šķirni uz sava zara.

Šeit svarīgāk būs ņemt vērā koka pamošanās laiku. Ja uz viena koka sapotēs šķirnes ar dažādu pumpuru plaukšanas laiku, tad kokam tas radīs papildu stresu, kas var kaitēt koka ilgmūžībai. Kā arī nozīmīga ir šķirņu slimību izturība – ja kāda no šķirnēm būs izteikti slimīga, tad tā var būt kā infekcijas avots pat tādām šķirnēm, kas normālos apstākļos nemaz neslimo. Ja šķirnēm ir dažāda ziemcietība, tad plāno neziemcietīgākās potēt vadzarā, bet izturīgākas šķirnes – uz apakšējiem zariem, skaidro Grāvīte.

Foto: Shutterstock

Speciāliste arī norāda, ka var potēt visus augļu kokus, tikai iznākums ir atkarīgs no katra prasmēm, veiksmes un izvēlētās kultūras. Ābeles un bumbieres parasti pieaug ļoti labi (pat tuvu 100 procentiem), ar kauleņkokiem ir krietni sarežģītāk un to pieaugums skaitās labs jau pie 40 procentiem.

Kas attiecas uz potzaru uzglabāšanu, tiem ieteicams glabāties vēsā pagrabā, ietītus mitrā audumā vai avīzē un ievietotus maisiņā, kas stingri aizsiets. Var šādā pat veidā likt ledusskapja apakšējā daļā, kas paredzēta dārzeņiem un augļiem. Ja ir aka, dubultā maisiņā ieliekot, ar klāt pievienotu smagumu var iegremdēt ūdenī, kur temperatūra ir pavisam konstanta.

Pēc potzaru glabāšanas (pirms potēšanas) potzari ir jāaplūko, vai nav iežuvuši vai iepelējuši. Iežuvušos var pamērcēt visā augumā nokrišņu ūdenī 12-24 stundas. Iepelējušos var notīrīt ar "zilajos graudiņos" iemērktu auduma gabalu.

Kā noteikt potēšanai piemērotāko laiku? Tad, kad potējot pašam nesalst un nestingst pirksti, arī būs labākais laiks. Tas būtu jāņem vērā paša drošības nolūkos, jo stīvus pirkstus ātri var sagriezt. Potēšanas laiks ir atkarīgs arī no izvēlētās potēšanas metodes – var potēt gan pirms mizas lobīšanās (vairāk to veic sēkleņkokiem), gan mizas lobīšanās laikā (gan sēkļeņkokiem, gan kauleņkokiem).

Ja ir vēlēšanās apgūt potēšanas pamatus un daudz ko citu saistošu par dārzā notiekošo, var apmeklēt Bulduru Dārzkopības vidusskolā organizēto Dārznieku dienu, kas šogad notiks 28. aprīlī. Sīkāku informāciju par šo pasākumu var meklēt skolas mājas lapā www.bulduri.lv.

Visai noderīgu informāciju un praktiskas iemaņas var apgūt, noskatoties dārznieka Rūdolfa sniegtos padomus:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!