Ap Jāņu laiku, kad galdā jau tiek celti jaunie kartupeļi, parasti sāk ziedēt arī kartupeļi rudens ražai. Ražu ietekmē dažādi faktori, tostarp laikapstākļi, mēslojums un stādījumu kopšana. Lai raža būtu pēc iespējas labāka, "Latfood" agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš dalās praktiskos padomos kartupeļu audzēšanā.

"Svarīgi ir regulāri novērot kartupeļus, lai laikus identificētu un novērstu iespējamos apdraudējumus. Piemēram, ja stublāji ir stāvi un bāli, tad visbiežāk kartupeļiem trūkst mēslojuma," stāsta I.Krūmiņš. "Tajā pašā laikā jāatceras, ka ar pārmērīgu kartupeļu rušināšanu nevajadzētu aizrauties, jo tādā veidā tiek traumētas to saknes. Parasti šāda centība raksturīga mazdārziņu īpašniekiem," turpina Krūmiņš.

Ilgvars Krūmiņš novērojis, ka nereti cilvēki kartupeļu audzēšanai iegādājas sēklu un no iegūtās ražas atlasa mazākos kartupeļus nākamajai sēklai. Šāds aplis atkārtojas no gada uz gadu. "Pirmajā gadā parasti ir labi rezultāti, tāpat arī otrajā gadā vēl ir salīdzinoši laba kartupeļu raža. Tomēr turpmākajos gados tā ar katru gadu pasliktinās, jo kartupelis ir inficējies ar slimībām: rizoktonijas dēļ daļa kartupeļu vispār nesadīgst, vīrusu dēļ lapas kļūst raibas un sačokurojas, stādījums ir izteikti nevienmērīgs, jo veselīgākie ceri izceļas uz slimo fona." Tas, cik ātri kartupeļi izvirst, ir atkarīgs no tā, cik veseli vai slimi ir tuvākie stādījumi, kādi ir laika apstākļi un šķirnes īpatnības.

"Viens no efektīvākajiem pasākumiem šādā situācijā ir katru otro vai trešo gadu iegādāties jaunu kartupeļu sēklu, vislabāk sertificētu, jo ne vienmēr vaina ir kartupeļu šķirnē," atzīmē eksperts. Viņš arī uzsver, ka sēklai paredzētos kartupeļus vajadzētu stādīt un arī novākt atsevišķi, nesajaucot kopā ar citiem. Tādējādi iespējams izvairīties no negatīvās izlases principa.

"Ja kartupeļi tiek audzēti speciāli sēklai, laksti jānopļauj jau tad, kad kartupeļu bumbuļi ir sēklas izmērā. Parasti tas ir ļoti agri - vasaras kartupeļu šķirnēm tā visbiežāk ir jūlija pirmā nedēļa, bet vēlajām - jūlija vidus vai jūlija beigas, kad kartupeļi vēl turpina augt. Ja lakstiem ļauj augt vēl pēdējos vasaras mēnešos, tad lielāka iespēja, ka kaitēkļu dēļ kartupelis būs pilns ar vīrusiem, līdz ar to nākamajā gadā arī ražas kvalitāte var pasliktināties. Lai sēklas kartupeļi labi glabātos visu ziemu līdz nākamai stādīšanas sezonai, svarīgi pēc lakstu nopļaušanas kartupeļus divas līdz trīs nedēļas paturēt zemē, kamēr nobriest miziņa," turpina Krūmiņš.

I.Krūmiņš atgādina, ka ražu lielā mērā ietekmē arī augsne un stādīšanas attālums. "Kartupeļu audzēšanai vispiemērotākā ir irdena mālsmilts augsne, kas nepieciešama, lai kartupeļu saknes varētu elpot. Aprēķinot nepieciešamo sēklas kartupeļu daudzumu, jāņem vērā, ka vēlams iegūt 15-20 stublājus uz kvadrātmetru, optimālas ražas iegūšanai. Ja nepieciešami lieli kartupeļu bumbuļi, tad jāstāda retāk," stāsta AS "Latfood" agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!