Foto: Shutterstock
Kolorado vaboles, kāpostu balteņi un burkānu mušas – šie ir tikai pāris kaitēkļi, kas dārzā augošos labumus labprāt liek uz sava kārā zoba, negatīvi ietekmējot arī ražas daudzumu. Tomēr dārzā ir gana daudz labvēlīgu kukaiņu, kas pilda apputeksnētāju lomu. Daļai augu piemīt aromāts, kas kaitēkļiem neiet pie sirds, tādējādi pildot ne vien dekoratīvu un praktisku lomu dārziņā, bet arī kontrolējot kaitēkļus. Daži no augiem nepatīk arī mušām un odiem, kas nozīmē, ka to atrašanās dārziņā atvieglo dārza darbus arī cilvēkiem.

Baziliks. Viengadīgs garšaugs ar stipru aromātu, kas atgādina neļķu vai muskatriekstu smaržu. Atbaida odus, mušas, burkānu mušas un baltblusiņas.

Lupstājs. Daudzgadīgs garšaugs un ārstniecības augs. Auga stublājs un lapas satur daudz ēterisko eļļu ar specifisku aromātu, kas atgādina seleriju smaržu. Efektīvi atbaida odus.

Ārstniecības gurķene jeb gurķumētra. Viengadīgs, vidēja lieluma skarblapju dzimtas lakstaugs, kas klāts ar gariem, skarbiem matiņiem. Lapām un kātiem ir gurķiem līdzīgs aromāts, kas nepatīk kāpostu balteņiem. Gurķumētra piesaista arī labvēlīgos kukaiņus un apputeksnētājus, piemēram, kamenes.

Dievkociņš. Dievkociņam raksturīgs izteikts aromāts, pelēkzaļa lapojuma krāsa un jūnijā ziedoši, bāli dzelteni ziedi. Augam piemīt spēja atbaidīt blusas, utis, dažādus citus kukaiņus, tāpēc kādreiz auga lapas tika klātas uz grīdas.

Kliņģerītes. Viegli audzējamas un mazprasīgas vasaras puķes. Ar savu aromātu atbaida laputis, kāpostu balteni, burkānu mušiņas. Kliņģerītes ir arī lielisks zaļmēslojuma augs mazdārziņiem, jo satrūdot dezinficē augsni un ierobežo augsnes nematožu izplatību. Puķe piesaista arī labvēlīgos kukaiņus.

Kaķumētra. Daudzgadīgs lakstaugs, kas pilda gan dekoratīva auga, gan garšauga un arī ārstniecības auga funkcijas. Lapas satur ēteriskās eļļas, kas augam piešķir stipru citronu aromātu, turklāt tām piemīt antimikrobiāla un insekticīda iedarbība. Kaķumētra neiet pie sirds laputīm, kolorado vabolēm un daudziem citiem kaitēkļiem.

Maurloki. Daudzgadīgs liliju dzimtas lakstaugs ar sārti violetiem ziediem. Atbaidīs laputis.

Dilles. Arī gandrīz katrā dārzā esošās dilles ir lielisks palīgs cīņā pret kaitēkļiem. Ziedošas dilles pievilina sīpolu ziedmušu, spožlapsenītes, zeltactiņas, kuras kāpuri parazitē uz kaitēkļiem. Īpaši rijīgi ir ziedmušu kāpuri, kuri iznīcina bruņutis, cikādes un laputis.

Ķiploki. Ķiploki ne tikai atbaida dažādas kaitēkļu sugas, piemēram, laputis un kāpostu kodes, bet arī nepatīk citiem nelūgtajiem dārza viesiem, piemēram, zaķiem.

Izops. Daudzgadīgs, mūžzaļš ārstniecības augs. Auga daļas satur ēteriskās eļļas – pinēnu, cineolu un kamfēnu, kas atbaida mušas un odus.

Piparmētra. Daudzgadīgais aromātiskais augs ne tikai priecē ar savu atsvaidzinošo smaržu un svaigo garšu, bet arī pasargā dārzeņus no kaitēkļiem. Īpaši atspirdzinošā mentola smarža nepatīk skudrām, laputīm, odiem un mušām.

Sīpoli. Atbaida laputis, burkānu mušiņas, kolorado vaboles un nepatīk arī zaķiem.

Raudene jeb oregano. Daudzgadīgs garšaugs ar sīkiem, baltiem ziediņiem. Augam piemīt spēcīga smarža. Raudene nepatiks kāpostu kaitniekam – cekulkodei.

Pētersīļi. Saberztas lapas izdala stipru aromātu, kas neiet pie sirds skudrām. Ziedēšanas laikā piesaista lapsenes.

Rozmarīns un timiāns. Garšaugi nepatīk cekulkodei, gliemežiem un burkānu mušiņām, un odiem.

Vērmeles. Daudzgadīgs un salcietīgs augs, kuram piemīt spēcīgs un izteiksmīgs aromāts. Nepatīk gliemežiem un burkānu mušai.

Citronmētra. Daudzgadīgs augs ar spēcīgu citronu smaržu, kas atbaida odus, tādēļ to vērts audzēt arī podiņos un novietot uz terases vai blakus lapenēm.

Pelargonijas. Pieskaroties vai saberzējot pelargoniju lapas, izdalās izteikti specifisks aromāts, kas atbaida tripšus un odus.

Lavanda. Visas krāšņā auga daļas satur ēteriskās eļļas, flavonoīdus, kumarīnu, miecvielas un citas aromātiskas vielas. No lavandām vairīsies odi, mušas, skudras un laputis.

Arī tīrs un sakopts dārzs ir efektīvs veids, kā cīnīties pret nevēlamiem kaitēkļiem. Svarīgi, lai dārzā nebūtu nezāles, kas ir gan barības avots, gan patvēruma vieta kukaiņiem, norāda portāls "The Spruce" un "Houzz". Ja iespējams, dobes vēlams arī mulčēt – mulča ne vien nomāks nezāļu augšanu, bet arī saglabās mitrumu augsnē. Tāpat vēlams likvidēt stāvoša ūdens avotus ap dārzu, kas piesaista un rada labvēlīgus apstākļus dažādiem kukaiņiem, odus ieskaitot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!