Foto: Privātais arhīvs
"Ir milzīga problēma: kur lai liek vilnu?" savulaik šādu frāzi Aleksandrs Safonovs darbā ar aitu audzētājiem dzirdēja itin bieži. Ja reiz aitu vilna lauksaimniekiem ir liela sāpe, jādomā risinājums. Nedaudz palauzījis galvu un papētījis dažnedažādus risinājumus, nu Aleksandrs ir pazīstams kā mazā uzņēmuma "BioLana" dibinātājs, atverot pirmo organiskā mēslojuma no aitas vilnas ražotni Baltijā.

Pētot situāciju Latvijā, Aleksandrs nonācis pie secinājuma, ka gadā Latvijā iespējams iegūt ap 450 tonnām netīras aitu vilnas, no kuras dzijā tiek pārstrādātas tikai aptuveni 80 līdz 90 tonnas, ņemot vērā dzijas ražotāju maksimālo jaudu. Turklāt izrādās, ka arī ne visa vilna dzijas ražošanai ir derīga, un arī šajā procesā veidojas aptuveni 10 līdz 15 procenti atkritumi – sliktas kvalitātes dzija. Tātad vismaz 300 tonnas aitu audzētāji izmanto pēc pašu ieskatiem. Kamēr dažs vilnu izmanto, lai nosiltinātu visas ēkas, cits no tās mēģina atbrīvoties, sadedzinot, sakraujot milzīgā vilnas kalnā vai kaut kur aprokot, bet no ražotnēm vilnas atkritumi nonāk kopējos atkritumu poligonos. Nepienācīgi utilizējot, aitas vilna sadalās pat vairākus gadu desmitus. "Tā kā redzēju šādu problēmu, sāku domāt, ko varam darīt lietas labā. Kā izrādās, Šveicē, Vācijā, Amerikā un vēl dažās citās valstīs vilna tiek pārstrādāta organiskajā mēslojumā. Papētīju rezultātus, un tie bija tīri labi," pašus pirmsākumus atceras Aleksandrs.

Ceļš līdz savai ražotnei gan nelīdzinājās pastaigai rožu dārzā – no idejas līdz pirmajam pārdotajam mēslojuma iepakojumam pagāja aptuveni trīs gadi. Lai gan tā ir neliela, tomēr ražotnei jāatbilst visām Eiropas Savienības regulām, tieši tāpat, kā lielajām mēslojumu ražotnēm visā Eiropā.   Noticējis idejai, ka šāds produkts būtu lietderīgs arī Baltijas valstīs, 2020. gadā Aleksandrs pieteicās inovatīvo biznesa ideju konkursam "Ideju kauss", kurā, sev par izbrīnu, ieguva pirmo vietu. "Protams, pieteikumu rakstīju ar domu uzvarēt, bet nedomāju, ka patiešām uzvarēšu," smejas Aleksandrs. "Pēc uzvaras sapratu, ka ideja tiešām nav slikta un tai ir potenciāls, saņēmu daudzus komplimentus, tādēļ sāku darbu pie iekārtu un tehnoloģiju piemeklēšanas." Lai gan sākotnēji bija plānots, ka mēslojums Latvijas tirgū nonāks jau pagājušā gada aprīlī, process, lai izpildītu visas nepieciešamās Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD), un saņemtu ražotnes atzīšanu no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Valsts vides dienesta, kā arī saņemtu "BioLana Pellets" tirdzniecības atļauju un iekļautu to bioloģiskajā lauksaimniecībā atļauto līdzekļu sarakstā, bija gana ilgs, un realitātē produktu tirdzniecību varēja sākt vien šī gada martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!