Foto: F64
Cūku pupās ir caurumi ar melniem kukainīšiem. Ar ko un kurā laikā vajadzētu smidzināt pupas - pirms vai pēc ziedēšanas?

Šos bojājumus izraisījis pupu sēklgrauzis - druknie, pelēcīgi baltie kāpuri izgrauž pupu iekšieni.

Lai ierobežotu kaitēkļu izplatību, pavasarī jāsēj veselas, neinvadētas sēklas. Tās rūpīgi aplūko, jau novācot ražu, - bojātās tūlīt iznīcina.

Labi izkaltētas cūku pupu sēklas glabā blīvi noslēgtos traukos līdz +10 °C temperatūrā.  Ja pupas tomēr invadējuši sēklgrauži, tās divas trīs nedēļas patur siltumā (+25...+30 °C) - tad kaitēkļi izlien un tos var iznīcināt.

Valsts Priekuļu laukaugu institūta speciāliste Skaidrīte Būmane uzsver, ka dārzā jāievēro augu maiņa.

No iepriekšējā gada sējumiem pākšaugus vajadzētu izvietot 500 - 1000 m attālumā, taču mazdārziņā tas diez vai būs iespējams, tāpēc labāk divus trīs gadus atturēties no cūku pupu audzēšanas.

Ja uz pupām ziedēšanas sākumā ierauga melnas vabolītes (ķermeņa virspuse klāta ar baltiem un brūnganiem matiņiem), to apkarošanai var izmantot, piemēram, insekticīdu sumialfa, lietojot 15 ml preparāta uz 10 l ūdens (ar šo darba šķidruma daudzumu apstrādā 500 m2 lielu platību), to nedrīkst lietot vairāk par divām reizēm sezonā, nogaidīšanas laiks - 14 dienas.

Šis insekticīds ir bīstams bitēm, tādēļ vietās, kur ir ziedoši kultūraugi, ko aktīvi apmeklē bites, šo augu aizsardzības līdzekli lieto vēlu vakarā (pēc pulksten 22) vai ļoti agri no rīta (pirms pulksten 5).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!