Foto: Shutterstock

Aizvien vairāk dārzos parādās vīnogulāji, bet bieži vien saimnieki neprot tos pareizi apgriezt un raža ir mazāka par gaidīto. Izdevums "Maakodu" stāsta, kas būtu jāzina.

Vīna darītavā "Järiste", kas atrodas netālu no Tartu, atklātās platībās un vairākās siltumnīcās aug vairāk nekā 400 vīnogulāju. Pamatojoties uz savu pieredzi, saimniecības īpašnieks Martins Sēts skaidro, ko ir svarīgi zināt, uzsākot vīnogu audzēšanu.

Pirmais solis – izvēlēties pareizo šķirni. "Audzējot siltumnīcā, šķirņu izvēle ir daudz plašāka, nekā audzējot atklātā laukā. Runā, ka mūsu apstākļiem piemērotas aptuveni simt šķirnes. Jāskatās, lai tās nav vēlās šķirnes, kuru nogatavošanās laiks ir pārāk ilgs. Vācu izpratnē agrās šķirnes mums ir vidējās," stāsta Sēts.

Ārā vīnogas aug divas līdz trīs nedēļas ilgāk nekā siltumnīcā.

Vīna pagatavošanai eksperts iesaka šķirnes 'Rondo' ar zilām ogām un 'Regent' ar sarkanām ogām. Tieši no pēdējās tapa rozā vīns, kas uzvarēja Igaunijas Vīnziņu asociācijas rīkotajā konkursā "Gada vīns 2023". Igaunijas vīns vēl nekad iepriekš nebija saņēmis tik augstu atzinību.

Kā galda vīnogas, t.i., pārtikai, saimniecības īpašnieks siltumnīcām iesaka šķirnes 'Arkadia' un 'Boskoop Glory'. Pēdējā ir no ASV, tai ir mazas sēklas, laba garša un izturība. Labas ir arī daudzas Ukrainas šķirnes, par kurām informāciju var atrast internetā.

Audzēšanai atklātās platībās der arī 'Zilga', 'Hasanskij sladkij' un citas šķirnes.

Svarīgi zināt!

  • Vīnogulājs sāk nest augļus trešajā gadā un atkarībā no gada saražo 2,5–5 kg ogu.
  • Vīnogulāji veido vienu vai divus stumbrus ar vienu vai diviem pleciem, uz kuriem izaug līdz 20 ķekariem.
  • Uz viena dzinuma atstāj ne vairāk kā trīs ķekarus, lai ogas izaugtu kvalitatīvas un saturētu pietiekamu daudzumu cukura.

Stādīšana un pirmā gada darbi

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!