Pavasara dārza darbi nebeidz rimties un vēl pirms lapu plaukuma noteikti jāpaspēj mēslot augļu koki un krūmāji, lai gaidāmā raža būtu bagātīga. Kādus mēslošanas līdzekļus izmantot un kad to darīt, portālam TavsDārzs.lv stāsta stādaudzētavu speciālists un agronoms.

Lai augļu koki un ogulāji labi augtu un ražotu, tiem nepieciešamas minerālās barības vielas, kas galvenokārt tiek uzņemtas no augsnes. Mūsu klimatiskajos apstākļos, kur nokrišņu daudzums pārsniedz iztvaikošanu, notiek minerālvielu pakāpeniska izskalošanās no augsnes. Šo procesu rezultātā augsne kļūst nabadzīgāka, tāpēc trūkstošās minerālvielas jāpapildina ar mēslojumu. Neiekultivēta augsne satur nelielu daudzumu minerālo barības vielu, bet dažādām kultūrām ir atšķirīgs optimālais minerālvielu saturs augsnē, tāpēc to ir nepieciešams mēslot, stāsta agronomijas zinātņu doktors Arnolds Gross no kokaudzētavas ''Bētras''.

Augļu koku stādaudzētavas ''Heimanis'' speciālists Pēteris Heimanis stāsta, ka pirmā pavasara mēslošana augļu kokiem un krūmājiem būtu jāveic tagad - daudzi to jau ir paspējuši izdarīt, vairumam tas vēl steigšus jāpagūst, pirms nav par vēlu. Dārzkopis skaidro, ka mēslošanas līdzekļu ražotāju ir daudz, līdz ar to, produktu klāsts ir bagātīgs, taču šajā laikā jāievēro viens galvenais kritērijs mēslojuma izvēlē. Tā saturam jābūt vairāk slāpeklim, lai stimulētu ātrāku zaļās masas veidošanos. Pārdošanā ir pieejami gatavi kompleksie minerālmēsli, atbilstoši audzējamai kultūrai.

Tiem, kas šaubās, vai paši spēs izvēlēties pareizākos, speciālists ieteiktu vērsties specializētajos veikalos un jautāt pārdevējiem, turklāt katram iepakojumam ir lietošanas instrukcija, kas noteikti jāievēro.

Agri pavasarī kokus un krūmus mēslo ar slāpekļa mēslojumu, vēlāk – komplekso mēslojumu. Vieglās augsnēs pusi no slāpekļa mēslojuma iestrādā agri pavasarī, bet otru pusi – ziedēšanas sākumā. Ja nepieciešams tikai kālija vai slāpekļa mēslojums, to izkaisa auga sakņu tuvumā.

Foto: Shutterstock

No visām augļu un ogu kultūrām skābākā augsnes reakcija ir nepieciešama krūmmellenēm, krūmcidonijām un avenēm. Savukārt dabīgo kūtsmēslu un biohumusa lietotājiem jāatceras, ka šo mēslojumu nedrīkst lietot krūmmellenēm arī nelielās devās.

Agronoms iesaka neekonomēt laiku un līdzekļus augsnes un lapu paraugu noņemšanai un analīzēm. Augsnes un lapu analīzes dod nepieciešamo informāciju par mēslojuma nepieciešamību konkrētajos apstākļos, kā arī konkretizē izmantojamā mēslojuma veidu un sastāvu. Pareizās devās un laikā dotais mēslojums būs iespējami efektīvs tikai tad, ja tiks saglabāta veselīga, asimilācijas spējīga lapu virsma līdz dabīgam lapkritim, tāpēc ne mazāk svarīgi ir apkarot kaitēkļus un slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!