Foto: Shutterstock
Dārza īpašniekiem marts, kā ierasts, tiek aizvadīts, sējot un audzējot stādus. Šie darbiņi nav iedomājami bez īstās substrāta izvēles. Plašāk par to, kā izvēlēties pareizo kūdras substrātu dārzeņu un puķu sēklu sēšanai, skaidro biedrības "Latvijas dārznieks" eksperte Mārīte Gailīte.

"Rēķināmies, ka ar mūsu laikapstākļiem ātrāk par 5. martu sēt nav jēgas," atgādina Gailīte. "Tomēr daudziem jo daudziem jau tagad "pirksti deg" sākt rušināties, sēt, audzēt un laistīt. Protams, ja mājās ir iegādātas speciālas lampas gaismas nodrošināšanai, tad sēt var sākt jau februāra beigās. It īpaši tos augus, kas ilgi dīgst, piemēram, selerijas un puravi."

Veikalos parasti pieejami vairāku veidu substrāti, tomēr eksperte uzsver, ka ir pāris vadlīnijas, pēc kurām vadīties, kad esi izvēles priekšā:

  1. Skābuma līmenis (pH). "Parasti iesaku izvēlēties kūdras substrātu ar pH 5,7 – 6,5. Lielāka amplitūda vieš šaubas par substrāta kvalitāti. Stādu audzētājiem pH līmenis ir svarīgs. It īpaši, ja audzē augus, kas mīl skābu augsni. Piemēram, mellenēm, rododendriem, acālijām u. c. vajag skābu augsni – šiem augiem jāizvēlas substrāts ar skābuma līmeni 5 – 5,2 pH."
  2. Šķiedru lielums. Kūdras šķiedru izmērs ir norādīts kūdras substrāta marķējumā. "Sēklu sējai parasti izvēlas smalkāku substrātu ar 0–7 mm šķiedru lielumu. Zemenēm, selerijām, daudzām puķēm un citām sīkām sēklām rupja kūdra neder. Lielākiem augiem, piemēram, gurķiem, tomātiem un paprikai derēs rupjāka kūdra ar 0–20 mm, bet pēc izstādīšanas – pat līdz 40 mm. Jo lielāku augu audzē, jo rupjākas frakcijas substrātu vajag."
  3. Barības elementu daudzums. Tas, kāds mēslojums un, cik daudz ir pielikts klāt kūdras substrātam, ražotājs ir norādījis uz iepakojuma, teic eksperte. "Jo vairāk mēslojuma ir pielikts, jo ilgāk augu nevajadzēs mēslot. Piemēram, ja mēslojums ir kilograms uz kvadrātmetru, tad jāpērk šķidrais kompleksais mēslojums un regulāri jāmēslo, lai augam pietiktu barības vielas un mikroelementi. Svarīgi, lai mēslojumā būtu slāpeklis, fosfors un kālijs, kā arī mikroelementi. Jāskatās arī tas, kāds ir norādītais barības elementu satura diapazons: ja tas ir pārāk liels, tad tas ir aizdomīgi un nedroši. Iesaku uz iepakojuma salīdzināt norādes, kas rakstītas visās valodās (parasti informācija norādīta vairākās valodās). Ja informācija katrā valodā ir citādāka, tādu substrātu nevajag pirkt. Ja norādīto lielumu starpība ir divas reizes, tad tas jau ir aizdomīgi. Tāpat substrātam vienmēr klāt iesaku likt trihodermīnu. Preparāts veicina sēklu dīgšanu un augu augšanu. Tas palīdzēs labāk attīstīties sakņu sistēmai un maksimāli izmantot visas barības vielas no substrāta, kā arī mazinās augu slimošanu. Svarīgi skatīties, lai sastāvā pārsvarā būtu kūdras substrāts un pēc iespējas mazāk piemaisījumu. Visāda veida komposti un augsnes piemaisījumi var būt pilni ar nezāļu sēklām, dažādiem patogēniem utt."
  4. Mitrums. Izvēloties substrātu veikalā, Mārīte Gailīte arīdzan iesaka aplūkot tā mitrumu, norādot, ka, – jo mazāks mitrums, jo labāk. "Īpaši tad, ja pērk tikai vienu vai divus maisus un pašam tas jānes uz mājām – mitra kūdra būs smagāka."

Eksperte iesaka izvēlēties Latvijā ražotu kūdras substrātu un norāda, ka visai bieži ražotāji atzīmē, ka tas paredzēts tieši gurķiem, tomātiem vai zemenēm. Tomēr tas vairāk ir mārketinga triks, un pavisam droši vari izvēlēties gurķiem substrātu, kas norādīts tomātu vai zemeņu audzēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!