Foto: Shutterstock

Jūlijā ogas nogatavina baltais zīdkoks (Morus alba) – populārākais no nedaudzajiem zīdkoku veidiem, kas tiek audzēts Latvijā. Šim vidējā izmēra kokam vai krūmam ir spīdīgas 7–18 centimetrus garas neregulāra iegriezuma lapas un zaļganbalti ziedi, kas vienlaicīgi veidojas maijā.

Dārzkopības eksperti norāda, ka zīdkoks dārzā jāstāda labi drenētā, kaļķiem bagātā augsnē saulainā un no valdošajiem vējiem pasargātā vietā, kurā nestāv ūdens. Lai gan pieaudzis baltais zīdkoks ir diezgan izturīgs, sausā laikā tas bagātīgi jālaista, lai ūdens sasūcas vismaz 15 centimetru dziļumā. Vēl, kas jāņem vērā, – ja vēlies, lai zīdkoks dotu avenēm līdzīgās ogas, kurām piedēvē daudz labu un veselīgu īpašību, nepieciešams stādīt divus kokus, jo tie ir svešapputes augi. Ražai koki vienu no otra jāstāda apmēram 80–100 metru rādiusā, ne tālāk.

Zīdkoks tiek uzskatīts par diezgan ātraudzīgu koku un dažās vietās pasaulē to kvalificē pat par invazīvu. Tā pirmās ogas labos augšanas apstākļos nobriest apmēram ceturtajā gadā, pēc tam zīdkoki ražo katru gadu, bagātīgi. Jāņem vērā, ka ogas nogatavinās pakāpeniski un gatavās uzreiz nobirst. Ogu krāsa variējas no sārtām līdz sarkanmelnām un pat pilnīgi baltām vai zaļgandzeltenām.

Pie mums baltais zīdkoks izaug apmēram piecu metru augstumā, siltākā klimatā un savā dzimtenē Āzijā sasniedz apmēram 15 metru augstumu. Vainagu veido augošiem kokiem martā vai aprīlī tā, lai krūma augšdaļa būtu šaurāka nekā apakša. Tas tādēļ, lai arī apakšējiem zariem piekļūtu saule, jo baltais zīdkoks ir saulmīlis. Savukārt pieaugušam kokam vainags vairs nav jāveido un zarus var izgriezt tikai tad, ja tie nokaltuši vai noēno citus.

Ziemcietība zīdkokiem ir vidēja un bargās ziemās jaunāki kociņi var apsalt, tādēļ tos ieteicams apsegt. Pavasarī balto zīdkoku var pamēslot ar organisko mēslojumu, piemēram, sadalījušiem kūtsmēsliem, kompostu vai minerālmēsliem.

View this post on Instagram

A post shared by Péter (@banisadr91)

Sintijas dārzā Liepājas pusē apmēram piecus gadus aug trīs zīdkoki. Viņa stāsta, ka divi no tiem, kas aug saulē, ir mazāki un "ne tik laimīgi", savukārt tas, kurš aug aiz liela ķirša pusēnā, "stiepjas uz visām pusēm". Rūpes par zīdkokiem viņa apraksta šādi: "Apkārt, bet ne pie paša stumbra, biezā slānī lieku sapļauto zāli un pavasarī samēsloju ar komplekso mēslojumu. Ogu šogad bija ļoti daudz, bet melnās man šķiet garšīgākas nekā baltās. Ja gribas ātrāk sagaidīt ogas, iesaku stādīt nokareno zīdkoku, tas arī neaizņem daudz vietas. Bet parastais baltais zīdkoks aizņem stipri daudz vietas, apakšējos zarus pat apgriezu, lai netraucē iet garām. Nekad neesmu segusi vai kā īpaši rūpējusies par tiem, taču esmu novērojusi, ka tam nepatīk vējainas vietas."

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "Gardeners World", "Gardenia", kokaudzētavas "Bulduri", dārzu centra"Labklājības dārzi" mājaslapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!