Foto: Shutterstock

Dārza darbi rit pilnā sparā un nu arvien vairāk varam pievērsties arī sēšanas darbiem, tāpēc steidzam nokavēto un iegādājamies sēklas. Lai arī cik pieredzes bagāti mēs katrs būtu dārza darbos, mēdzam pieļaut kādas kļūdas jau sēklu iegādē, tāpēc portāls bhg.com apkopojis padomus, kas būtu jāņem vērā šajā procesā.

Izpēti informāciju uz etiķetes

Neatkarīgi no tā, kur tiek iegādātas sēklas (veikalā vai interneta katalogā), rūpīgi iepazīsties ar etiķetē rakstīto informāciju. Dažkārt netiek pamanīta svarīga informācija par to, kur augus paredzēts audzēt, kādiem apstākļiem tie ir piemēroti un kādas ir augšanas prasības. Ne vienmēr visas sēklas ir piemērotas mūsu augšanas apstākļiem, tāpēc nepieļauj kļūdu jau sēklu iegādes brīdī.

Nodrošinies ar pietiekamu daudzumu zaļumu sēklu

Nereti zaļumi un salāti tiek iesēti tik, cik ir pieejams vienā paciņā, taču visbiežāk ar šo daudzumu nepietiek, lai pietiktu svaigo vitamīnu visai siltajai sezonai. Ja ir gana daudz vietas siltumnīcā, sēklas var sēt ik pēc divām nedēļām, tad dilles, spināti un citi zaļumi būs pieejami visu vasaru. Tādā gadījumā iegādājies pietiekami daudz sēklu paciņu, neaizraujoties katru reizi ar jaunu šķirni, jo var gadīties, ka kaut kas no tā visa arī neizaug.

Nepārspīlē ar dažādību

Protams, kārdinājums ir liels un gribas dārzā izaudzēt visu iespējamo, bet ne vienmēr ir iespējams to visu arī izmantot, tāpēc rūpīgi izvērtē, cik daudz nepieciešams ieviest savā dārzā, lai vairākums neaizietu postā. Zaļumi ir vieglāk apēdami, tāpēc tos var audzēt gana daudz, bet dažādu dārzeņu audzēšanu gan ieteicams pārdomāt. 

Plāno mazus dārzus

Mazāki dārzi pieprasa iepriekš pārdomātu plānu, kur kas tiks audzēts, lai viss būtu kompakti un organizēti, tāpēc pirms ķeries pie sēklu iegādes, izvērtē, kur tās varētu tikt sētas. Pretējā gadījumā var gadīties, ka iegādātās sēklas nemaz nav kur iesēt, tāpēc nepieļauj šādu izšķērdīgu situāciju.

Puķu sēklas

Visbiežāk sēklu iegāde asociējas tieši ar dažādu dārzeņu un zaļumu audzēšanu, taču arī puķu audzēšana no sēklām piedāvā ļoti plašu izvēles klāstu. Ar katru gadu dārzkopības veikalos parādās arvien krāšņāks un pilnīgāks piedāvājums arī puķu sēšanai, tāpēc noteikti iekļauj savā pirkumu sarakstā arī tās. Tomēr jāievēro, lai puķes, tāpat kā citi augi, būtu piemēroti audzēšanai mūsu klimatiskajos apstākļos.

Izvērtē dārza apstākļus

Pirms iegādājies konkrēta auga sēklas, noskaidro, vai dārzs ir piemērots labvēlīgai to augšanai. Vai tuvumā nav nevēlami augoši augi, vai nav novēroti nevēlami kaitēkļi un augu slimības, kas ir nevēlamas jaunā auga augšanas procesā.

Ievēro norādes

Uz katras sēklu paciņas ir informācija par to, kā ieteicams sēt sēklas, kā tās sagatavot un kādos apstākļos tās ieteicams sēt. Šī informācija noteikti ir jāievēro nevis jāvadās pēc saviem ieskatiem, citādi augs tā arī var neizaugt tā kā tas ir paredzēts.

Sēklu sēšana

Kad sēklas ir iegādātas un tās gatavas nonākšanai dobēs, atceries par augsnes sagatavošanu. Ja tas ir puķu pods, kaste vai vienkārši dobe, jebkurā gadījumā tai ir jābūt uzirdinātai, samitrinātai un ar atbilstošu temperatūru. Arī pašas sēklas vismaz dienu pirms sēšanas novieto temperatūrā, kas ir atbilstoša tam, kur tās turpmāk augs. Citi iesaka iepriekšējā dienā sēklas izklāt uz papīra dvieļa un apsmidzināt tās ar ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!