Foto: Shutterstock

Vasaras otrajā pusē dārzos nobriest ogas un augļi, koku zari kļūst smagāki ne tikai gatavo augļu dēļ, bet tajos sasēd, čirkstina un cenšas pamieloties visdažādākie putni. Lai arī ikvienam putni šķiet jauki pavasarī dziedam un vasarā, kad mazie lidoņi centīgi medī dažādus dārza kaitēkļus, tad, briestot augļu ražai, dārzu īpašnieki nemaz vairs nepriecājas par spārnu švirkstoņu melleņu krūmā vai ķiršu kokā.

Putni ne tikai spēj zibenīgi nolasīt visu nobriedušo ražu, tie, diemžēl, saknābā arī negatavos augļus, tos sabojājot. Savā pieredzē, kā dabai saudzīgi aizbiedēt putnus, dalās ''An Oregon Cottage'', un dažus noderīgus padomus atradām arī grāmatā ''Seni padomi'' (J. Reiznieks, 1991, Avots).

Daudzi, lai aizsargātu dārza ražu, izmanto tīklu, apsedzot ar to kokus. Tomēr tīkla metodei ir savi apgrūtinājumi un negatīvās iezīmes
font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:
Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-ansi-language:LV;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language:AR-SA'>– ražu ir ne tikai grūti novākt, bet tīklā mēdz sapīties putni. Ja cilvēks dārzu neapmeklē katru dienu, putnam šāda sapīšanās draud pat ar nāvi.

Alternatīvās metodes tīklam

Alternatīva tīklam var būt baltas diega spolītes aptīšana ap koku zariem. Zaros ieķērušies diegi traucēs, piemēram, zvirbuļiem mieloties ar ķiršiem, tāpēc putni koku liks mierā.

Uz putniem efektīgi iedarbojas divas ļoti vienkāršas un lētas lietas: rotaļlietu plastmasas čūskas un vējdzirnaviņas, kas pagatavotas no spīdīga materiāla. Izmantojot šīs divas rotaļlietas, var iespaidīgi samazināt putnu viesošanos dārzā.

Ir vairāki iemesli, kādēļ šīs vienkāršās rotaļlietas putniem nepatīk un tos biedē, un ir vairākas funkcijas, kas ar šīm rotaļlietām ir jāizpilda, lai tās būtu efektīgas.

Plastmasas čūskas pret putniem

Iegādājoties plastmasas čūskas, izvēlies tādas, kas ir pēc iespējas līdzīgākas īstajām čūskām, kā arī nopērc vairākas, dažāda veida čūskas. Galvenā čūsku ideja ir apmuļķot putnus. Čūskas drīkst iznest dārzā tikai tad, kad ogas sāk nobriest un putni sāk tās knābāt.

Izvieto čūskas dārzā dažādās vietās, bet izvēlies vietas, kurās čūskas ir labi redzamas. Ik pa laikam nomaini čūsku atrašanās vietu, piemēram, reizi dienā. Līdzko ogas un augļi ir novākti, arī čūskas novāc.

Izmantojot čūskas, nedrīkst ļaut putniem pie tām pierast, līdz ar to tās uzreiz novāc, kad augļi dārzā savākti. Otrs svarīgs faktors ir čūsku pārvietošana. Visefektīgāk, ja tas notiek ik reizi, kad ieej dārzā. Čūsku pārvietošana kavē putnu pierašanu pie tām.

Rotaļu čūsku metode visefektīvākā ir ražas briešanas iesākumā, jo putni vēlāk vienalga pierod pie tām. Šī metode nav efektīva ilgtermiņā, tomēr ir vērts mēģināt, jo tas ir ļoti lēti un, galvenais, tas zināmu laiku strādā.

Ja rotaļu čūskas papildina ar vējdzirnaviņām, putnu aizbiedēšana kļūst daudz efektīvāka.

Foto: Shutterstock

Rotaļu vējdzirnavas pret putniem

Iegādājoties rotaļu vējdzirnavas, izvēlies tās pēc iespējas spožākas, spīdīgākas un košākas. Līdzīgi kā ar čūskām, vējdzirnavas izliec dārzā tikai ogu un augļu novākšanas mēnesī.

Izvieto vējdzirnavas dažādās dārza vietās, tomēr centies tās novietot pēc iespējas tuvāk tiem krūmiem un kokiem, kurus vēlies pasargāt. Vējdzirnaviņas var piestiprināt arī pie koka stumbra, ne tikai saspraust zemē blakus kokam.

Protams, vējdzirnaviņas darbojas efektīvi tad, ja dārzā ir vējš. Centies tās pagrozīt tā, lai spārniņi uztvertu vēju. Putnus biedē gan rotējošie spārniņi, gan troksnis, gan spožie atspīdumi un sauleszaķīši, kurus atstaro vējdzirnavas.

Novāc vējdzirnaviņas, līdzko ogas un augļi ir savākti, un, lai arī vējdzirnaviņas ir dekoratīvas un glītas, ja vēlies tās izmantot cīņai ar negausīgajiem ēdājiem, neglabā tās dārzā visu laiku. Neļauj putniem pierast pie šīm krāšņajām rotaļlietām.

Lai arī putni joprojām turpinās apmeklēt dārzu un kādas ogas vai augļus tie sabojās, tomēr, izmantojot šīs vienkāršās rotaļlietas, raža tiks savākta ievērojami bagātīgāka.

Auduma strēmelītes kokos

No tautas padomiem ieteicama metode ir ar raibām auduma strēmelītēm, ko izkarina augļu koku vai krūmu zaros un kas, līdzīgi kā vējdzirnaviņas, aizbiedē putnus no ražas čiepšanas. Vispiemērotākās krāsas strēmelītēm ir balta, sarkana, gaiši zila tās ir visspilgtākās. Nebūs piemērota zaļa, pelēka un brūna krāsa. Ja vēlies, lai auduma strēmelītes ilgāku laiku nav jāmaina, izvēlies vilnas audumu, tas visilgāk kalpos un varēsi izmantot arī nākamajā gadā.

Spoguļa lauskas

Vēl kāda interesanta metode, ko vērts izmēģināt – salīmēt kopā divas nelielas spoguļa lauskas ar mugurpusēm kopā, vidū ieliekot diega cilpu. Iegūto divpusīgo spoguli pēc tam iekarini zaros, un spožie saules stari, kas atspīdēs, pasargās ražu no putniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!