Foto: Shutterstock
Pirms tomātu stādīšanas laiks ir klāt, īstais brīdis pieņemt lēmumu, kādas šķirnes šogad izvēlēties. Un kāpēc gan nepaeksperimentēt ar garšām un krāsām un neizmēģināt kādu jaunu un modernu šķirni, kas lieliski papildinātu jau plaši zināmo šķirņu klāstu?

Tomāta šķirni neparastu dara augļa tonis – jo neparastāka tam krāsa, jo ekskluzīvāks tas ir. Tomāts ir viengadīgs augs, tādēļ, ja izvēlētā šķirne neiet pie sirds, nākamgad var atgriezties pie jau pārbaudītām un iemīļotām svērtībām vai turpināt eksperimentus, lai iepazītos ar tomāta garšas dažādajām niansēm. Jaunas un neparastas šķirnes, ko šogad vērts izmēģināt, iesaka dārzniecības "Neslinko" saimniece Elga Bražune un Rūta Beirote no zemnieku saimniecības "Zutiņi".

Pavisam jauna un šogad Latvijā pirmo reizi ienākusi šķirne ir "Sandras smaids" (attēlā). Tā ir vidēji agra tomātu šķirne zaļā krāsā ar oranžu vai sarkanu svītrojumu. Griezumā auglis ir bronzas nokrāsā. Augļi ir lieli un vidēji lieli, gaļīgi, piemēroti uzgriešanai un salātiem. Garšas īpašības šai šķirnei ir citādas no klasiski zināmajām sarkanajām vai dzeltenajām šķirnēm. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās vai nojumēs.

Uzgriešanai un salātiem labi piemērota ir arī šķirne Mīlas reibonis, jo tas ir tam ir maz sēklu un šķidruma, tas ir gaļīgs un labas garšas. Tā augļi ir sirdsveida ar dzeltensārtu krāsojumu, aromāts – saldskābs. Auglim griezumā tā malā vai vidū ir tumši sarkans iekrāsojums. Ieteicams audzēt siltumnīcās.

Vidēji agra un ražīga tomātu šķirne, kas tirgū ienākusi salīdzinoši nesen, bet jau kļuvusi iecienīta un guvusi atzinību no audzētājiem ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē, ir Seržants Peppers. Pie kātiņa augļa krāsa ir tumši violeta vai zili violeta, kas pāriet tumši sarkanā nokrāsā. Griezumā mīkstums ir bordo krāsā, auglim ir maz sēklu, tas ir gaļīgs, miltains un nesulo. Rosamunda F1, līdzīgi kā Seržants Peppers, ir stabila izvēle interesanto un neparasto tomātu topa augšgalā. Tam ir saldeni miltaina, spēcīga garša. Tas ir viegli rievots un bumbieru formas auglis, kas krāsojas vienmērīgi rozā. Līdzīga šķirne šai ir Borsalina F1.

Brūnā akordeona (attēlā augšā) šķirnes auglis ir interesantas formas – ieplakans, daivains violeti brūnā krāsā ar tumšu zaļi violetu apmetnīti pie augļa kātiņa. Sarkani violeti auļi lāses formā ir šķirnei Brūnās lāsītes. Augļi ir nelieli, tiem ir saldskābs aromāts un patīkama pēcgarša. Ļoti ražīga šķirne, kas labi der salātiem. Abas šīs šķirnes ir piemērotas audzēšanai segtās platībās. Vēl viena violeto nokrāsu šķirne, kas lepojas ar interesantām garšas niansēm, ir Elmas zilie (attēlā apakšā) tomāti. Tie ir tumši violeti un pūkaini. Stāds ir ar samtainām lapām, tam piemīt laba izturība pret kaitīgajām mikrosēnītēm, kas rudens pusē apdraud tomātu stādījumus.

Bronzas zēna augļi ir slaidi, iegareni un, kā jau nosaukums vēsta, – bronzas krāsā. Augļi ar tomātiem neraksturīgām garšas niansēm. Piemērots segtām platībām.

Lacritrine F1 ir krāšņs sezonas jaunums, kas apvieno lielus, plakanus un aromātiskus augļus koši dzeltenā krāsā. Kakako F1 ir saldskābi nelieli augļi brūnā krāsā, smaržīgi. Ražo pakāpeniski visas vasaras garumā.

Pēdējos gados pie Latvijā aizvien vairāk tiek iecienīti mazo augļu vai plūmīšu tomāti, jo tos ir ērtāk konservēt un audzēt uz balkona, kaltēt saulē. Viena no neparastām mazo tomātu šķirnēm ir Chocostar GSPP F1 – ķekaros augošas mini plūmītes sarkanbrūnā krāsā. Augļi ir noturīgi pret plaisāšanu, kas ir svarīgi, audzējot tos ārpus siltumnīcām. Dzeltenas krāsas mini plūmītes, kas kārtojas ķekaros kā krelles ir Chick F1. Ļoti agra šķirne, kas izturīga pret slimībām un plaisāšanu.

Hapynet F1 šķirne šogad pievienojusies lauka tomātiem – tai ir spēcīgi augļi rozā krāsā. Ražotājs sola, ka šai šķitnei ir laba apputeksnēšanās arī karstos apstākļos, tādēļ šo šķirni var izmēģināt arī tie, kas audzē tomātus saulainos balkonos. Lauka tomāts ir arī Galilea F1, kuru var audzēt arī siltumnīcās. Šī šķirne jau radījusi sajūsmu Polijas tirgū un šobrīd tās audzēšanai bieži tiek pielāgotas siltumnīcas un daļēji segtās platības. Šķirne izceļas ar slimību izturību, kas pēdējo gadu vasaru dēļ ir ļoti svarīgi, un arī augstu ražību un reizē lielisku garšu, smaržīgiem, iegareniem augļiem. Tie vienmērīgi iekrāsojas tumši sarkani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!