Foto: DELFI
Rudenī daba izglezno dārzu skaistos toņos, un izņēmums nav arī dažādi augļi, ogas un dārzeņi. Dobeles Dārzkopības institūta pētnieks Edgars Rubauskis skaidro, kāpēc uz ābolu mizām "rodas" sirsniņas vai kādi citi vizuāli simboli.

Kā uzsver Dobeles Dārzkopības institūts, šosezon āboli ir īpaši sirsnīgi, jo uz to mizas var redzēt sirsniņas un citus simbolus. Institūta pētnieks skaidro, ka tām ābolu šķirnēm, kurām veidojas virskrāsa (divkrāsu augļiem), tā izskatās košāka un pārklāj dažkārt lielāko daļu augļa, ja ābols ir labi izgaismots, "gozējas" saulītē.

Turklāt šogad šo simbolu parādīšanās uz vēlajām ābolu šķirnēm ir krietni izteiktāka. Šo simbolu rašanos rosina tieši krasās temperatūras svārstības. Kā skaidro Rubauskis, šāds krāsojuma laukums uz ābola rodas, ja gaismai priekšā atrodas, piemēram, kāda lapa, kas ir ciešā kontaktā ar augli. Tā tas ir arī redzams uz titulbildē esošā ābola. Viņš arī informē, ka vienai šķirnei, vienā kokā tikai dažādās vainaga daļās augļu krāsojums var atšķirties. Kāpēc tā ir? Izskaidrojums ir vienkāršs – vainaga biezumā, kur saules gaisma augļiem tiek klāt ļoti maz, āboli var būt bez virskrāsas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!