Foto: LETA
Zeltainās veselības eliksīra ogas rudenī nevar nepamanīt, jo smiltsērkšķi izceļas uz apkārtējā fona ar savu koši oranžo krāsu. "Tavs Dārzs" skaidro, kādi ir rudens darbiņi pēc smiltsērkšķu ražas novākšanas, kā arī – vai un kā augs jāsagatavo ziemai.

"Šobrīd smiltsērkšķiem ir klusā sezona," sarunā ar "Tavs Dārzs" norāda Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) un smiltsērkšķu audzētāju apvienības pārstāvis Andrejs Brūvelis. "Nākamais darbiņš ir martā, kad smiltsērkšķiem jāizgriež ārā bojātie un slimie zari." Pavasarī ir arī ieteicamākais laiks, kad smiltsērkšķus pārstādīt. "Ja mēs tos tagad pārstādītu, tad tā būtu operācija bez narkozes," salīdzina speciālists.

Taujāts, par to, vai ziemas gaidās smiltērkšķus nevajag palutināt ar mēslojumu, Brūvelis skaidro, ka komercdārzos mēslošana jāveic divas reizes gadā – maija sākumā un ap Jāņiem. Pirmajā reizē augus palutina ar komplekso mēslojumu, kur vairāk ir slāpeklis, bet otrajā reizē – kur ir vairāk kālijs. "Pieaugušam krūmam gada laikā nepieciešami 250 grami līdz 300 grami kompleksā mēslojuma. Ideāli, ja to sadala divās porcijās (maijā, jūnijā), bet nereti komercdārzos visu devu var uzreiz iedot maijā," pamāca LAA pārstāvis.

Runājot par augu laistīšanu, viņš atzīst, ka tas ir pats galvenais klupšanas akmens. "Smiltsērkšķi ir laistāmā kultūra, augsnei jābūt mēreni mitrai," atgādina speciālists. "Bieži vien valda uzskats, ja auga nosaukumā ir smilts, tad viņš var augt smiltīs." Speciālists norāda, ka šādi domāt ir aplami, jo augam ir nepieciešams mitrums un laistīšana, jo no tās tomēr būs atkarīga raža.

"Ir tādi audzētāji, kas cenšas un laista, bet ir tādi, kas paļaujās uz Dievu to Kungu un laikapstākļiem – kā būs, tā būs," neslēpj speciālists. "Taču kopumā Latvijā šogad smiltsērkšķu raža bija laba, ogas bija pietiekamā vairumā."

  • Kā pareizi stādīt, audzēt un kopt smiltsērkšķus, smelies padomus šajā rakstā. Savukārt šeit varēsi izlasīt, kad un kā pareizi stādīt smiltsērkšķus.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!