Foto: Shutterstock

Kārķu iniciatīvas veicināšanas biedrība "Ugunspuķe" ir viena no 23 bezpeļņas organizācijām, kas ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu palīdz vietējiem ļaudīm veikt dārza darbus. Šī dārzkopības projekta dalībnieki dalās novērojumos par to, kā izaudzēt bagātu ražu, informēts fonda mājaslapā.

Iesaistoties fonda programmā "Pats savam saimes galdam", 23 organizācijas šobrīd palīdz vairāk nekā 750 mājsaimniecībām visā Latvijā. Tās cilvēkiem sniedz gan materiālu atspaidu – sēklas, stādus, dārza piederumus, gan iespēju apgūt jaunas iemaņas, saņemot dārzkopības speciālistu padomus. Gadu laikā iekrāto pieredzi projektu dalībnieki nereti nodod citiem.

Programmā interesentiem pieejama arī "Saimes galda rokasgrāmata" – palīgs ģimenēm, kā labāk saimniekot mazdārziņā. Rokasgrāmata veidota, ieklausoties dārzkopības speciālistes Eleonoras Mārciņas padomos. Brīvi pieejama jebkuram, tā satur vērtīgus un vienkāršus ieteikumus, kā labāk saimniekot mazdārziņā. Lejupielādē to, klikšķinot šeit.

Savukārt Kārķu pagasta dārzkopji apkopojuši dažādus padomus, kurus iesaka arī citiem:

  • Puķu, dārzeņu un jebkuru augu mēslošanai un spēcināšanai ļoti noderīga ir nātru virca. Tā ir vienkārši pagatavojama un praktiski nemaksā neko. Tās pagatavošanai mucā saliek vairākos gabalos salauztas lielās nātres, pārlej ar ūdeni un nedēļu raudzē. Vircu, lietojot, atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:10. Mucu pēc tam var atkal papildināt ar nātrēm.
  • Ja rudenī nātru virca paliek pāri, to var sapildīt pudelēs vai kannās, ziemas laikā uzglabāt pagrabā. Tā lieliski noderēs pavasarī augu mēslošanai, kamēr nātres vēl nav izaugušas.
  • Tomātus laistīt ir ļoti labi un praktiski, ja, stādot tos, katram tomātam blakus ierok plastmasas pudeli ar nogrieztu apakšu. Laistot tomātus, ūdeni lej pudelē, tādējādi, nodrošinot mitrumu saknēm, bet virskārtu zemei saglabājot sausu. Tas ir ļoti svarīgi, lai neveicinātu tomātu un lapu puvi.
  • Ja nav siltumnīcas, tomātus var labi izaudzēt arī āra apstākļos. Šī projekta dalībnieki īpaši iesaka šķirni "Betalux", novērojot, ka tās audzēšana ir mazāk laika ietilpīga – nav jāizlauž pazarītes, kā arī laistīšana tikpat kā nav nepieciešama. Tomāti gan ir obligāti jāpiesien, jo šķirne ir ražīga un ar daudz ķekariem, kas var nolūzt.
  • Kāpostu balteņu atbaidīšanai labi noder tomātu pazarītes, kuras uzliek uz kāpostu lapām, nedēļas laikā tās pāris reizes nomaina un uzliek jaunas pazarītes, jo kāpostu baltenim nepatīk tomātu lakstu smarža.
  • Puķu dobes var papildināt ar ēdamiem augiem, piemēram, mēnešzemenēm, kas ražo visu vasaru līdz vēlam rudenim, kā arī izskatās ļoti dekoratīvi. Tāpat glītā puķu dobē iederas dilles, burkāni un citi ēdami augi, kas dobi padara ne tikai dekoratīvu, bet arī praktisku.
  • Ja cīņai ar Kolorado vabolēm nevēlas lietot ķīmiskus preparātus, un kartupeļu stādījums ir neliels, tad visefektīvākais veids to iznīcināšanai ir vaboļu un kāpuru nolasīšana.
  • Lai lecekti vai siltumnīcu uzbūvētu, ne katrreiz vajadzīgi dārgi materiāli, to ļoti labi var izdarīt, izmantojot, piemēram, vecos logus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!