Bietes, šķiet, ir viens no tiem sakņaugiem, kas allaž bijis un vienmēr būs viens no visvērtīgākajiem. Pēdējā laikā arvien vairāk parādās jaunas kulinārās iespējas, kā šo vērtīgo sakņaugu izmantot pašu labā, taču biešu labākās īpašības var uzņemt ne tikai no dažādas pagatavošanas, bet arī, izvēloties dažādas šķirnes, kas vairumam var būt patīkams atklājums.

Kā izrādās, tad savulaik bietes izmantoja vairāk ārstnieciskiem nolūkiem, un tās pat izskatījušās citādi, vairāk līdzīgas burkāniem, jo saknes bijušas garas un tievas. Tikai ap 16. gadsimtu parādījušās noapaļoto formu bietes, kas mums pazīstamas joprojām. Galda bietes var būt dažādas formas – apaļas, cilindriskas, koniskas, burkāniem līdzīgas, mazākas un lielākas. Selekcionāri radījuši arī ļoti dažādas šķirnes – zeltainas, dzeltenas, strīpainas, baltas, ar baltu un dzeltenu sakni un citas interesantas krāsu un formu.

No asins sarkanām līdz zeltainām

Interesanti, ka subtropu zonā vairāk audzē šķirnes ar apaļi plakanām saknēm, taču mērenā klimata joslā, arī Latvijā, vairāk izplatītas šķirnes ar apaļām un viscaur tumši sarkanām saknēm. Selekcionāri, gluži vai defektu pārvērtuši par efektu, jo pēdējā laikā arvien lielāku popularitāti gūst mūsdienu šķirnes ar gaišiem riņķiem bietes vidū, kas izskatās ļoti dekoratīvi sagrieztā veidā. Viena no zināmākajām šādām šķirnēm ir ''Chioggia'' un ''Bull's Blood'', kuru saknēm pa vidu izveidojas balti riņķi. Turpinot interesanto biešu šķirņu pieminēšanu, noteikti nepamanītas nav palikušas ''Albina Vereduna'' šķirnes, kurām saknes ir apaļas, baltas un pat saldas, un arī pati sakne ir baltas krāsas.

Ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā vairs nav svešas dzeltenās galda bietes ar apaļām saknēm, oranžu mizu un koši dzeltenu mīkstumu. Šķirne ''Burpee's Golden'' ir ļoti sena šķirne un tā pieejam arī Latvijas sēklu veikalos. Savukārt ''Golden Surprise'' šķirne patiesi pārsteidz audzētājus ar apaļās formas sakni, kurai raksturīga dzelteni sarkana miza un zeltains mīkstums. Interesanti, ka šīm bietēm lapu krāsa ir zaļa, bet kātiņi ir dzelteni, tāpat kā lapu dzīslas. Ja gribas iepazīties ar burkānu formai līdzīgām bietēm, tad jāmeklē pēc ''Seminis'' hibrīdiem, jo saknes ir īsas, cilindriski koniskas un ļoti līdzīgas burkāniem. Ja ir vēlme izaudzēt cilindriskas formas bietes, jāmeklē ''Cilindra'' vai ''Rocket'' šķirnes bietes, savukārt garo šķirņu bietes ar koniskiem galiem varēs iegūt, meklējot pēc nosaukumiem - ''Cheltenham Green Top'' un ''Long Blood Red''.

Biešu audzēšana

Bietes nav ļoti prasīgas audzēšanas apstākļu ziņā, tomēr vislabāk aug atklātās, saulainās vietās smilšmāla vai mālsmilts augsnē. Bietes ir diezgan mitrumprasīgi sakņaugi un vislabāk augs vieglākās augsnēs, kas tik labi nesaglabā mitrumu. Agrīnās šķirnes sēj jau aprīlī, dažkārt pat neapkurināmās siltumnīcās vai zem agroplēves, taču optimāls sējas laiks ir maijs, bet šķirnes ar īsāku veģetācijas periodu sēj pat jūnijā. Pārāk agri iesētas, bietes bieži pāraug, tāpēc, audzējot ziemai, ar sēju nav jāsteidzas.

Augšanas laikā galvenie kopšanas darbi ir dīgstu retināšana, rindstarpu irdināšana, vienlaikus iznīcinot arī nezāles, kā arī papildmēslošana un laistīšana.

Bietes vislabāk glabājas pagrabos un citās tumšās un vēsās vietās. Vācot un šķirojot bietes, jāatceras, ka nelielās bietītes varēs izmantot ziemā steidzināšanai, tāpēc tās jānovieto atsevišķi vieglāk pieejamā vietā.

Tiem, kas iekārojuši pievērsties kulināriem piedzīvojumiem virtuvē, var pagatavot kādu kārdinošu recepti no Tasty.lv krājumiem.

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties
Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsano recepti iesaka kulinārijas bloga
"Gards, ka nenoēsties!"
autore.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klaisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Biešu risoto ar mārrutkiem

Foto: Vida Press
Iespējams, nedaudz neparasta risoto versija, tomēr galvojam - ļoti garšīgi, turklāt - figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Tomātu un biešu biezzupa

Foto: Vida Press
Tomātu un sarkano biešu biezzupa ir ne tikai ļoti garšīga, tās košā un izteiksmīgā krāsa arī uzlabos garastāvokli. Protams, vislabāk zupa garšo, gatavota no pašu audzētiem tomātiem to sezonā, tomēr arī tagad, kad aiz loga ziema, to var pagatavot - izmantojot savā sulā konservētus tomātus. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Biešu biezeņzupa ar zilo sieru

Foto: Shutterstock
Klasiskā biešu zupa apnikusi? Izmēģini ko jaunu - biešu biezeņzupu ar zilo sieru! Recepti iesaka
Lido
šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Biešu siera kūka

Foto: DELFI
Šo nedaudz veselīgākas siera kūkas recepti piedāvā Restorāns 'Hot'e' veselīgās ēšanas meistarklases ietvaros, autore Iveta Lamberte.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!