No kāda banānkoka savā piemājas dārziņā noteikti būtu grūti atteikties, taču Latvijas klimatiskajos apstākļos ko tādu redzēt būtu tiešām eksotika. Ja pie mums teju katrā augļu dārzā ir ābeles, tad Indijā tie ir banāni, kas šeit veido aptuveni ceturtdaļu no pasaulē izaudzētās ražas.

Par banāniem un to augšanu ir ļoti daudz interesantu faktu, sākot ar to, kā aizsākās banānu kultivēšana, beidzot ar augļu veidošanās īpatnībām. Botāniķi banānus lielākoties dēvē par ogām, jo augļi ir ar daudzām sēklām un mizu, taču biežāk tos dēvē par daudzgadīgiem tropu zālaugiem ar ļoti lielām lapām un bagātīgu augļu ražu. Par banānkoku dzimteni tiek uzskatīta Āzija, vēlāk tos sāka audzēt arī Ēģiptē un Austrumāfrikā, un tieši banāni tiek dēvēti par pirmajiem augļiem, ko aizsākuši audzēt cilvēki, un joprojām tie nav zaudējuši pieprasījumu visā pasaulē.

Ja pie mums tik bieži sastopamajās ābelēs augļi veidojas katru gadu, tad ar banāniem ir citādāk. Banānkoks ražo tikai vienu reizi un pēc tam augs iet bojā, taču šajā vienā reizē augs dod 120 līdz pat 200 augļu. Kad augs devis ražu, pēc tam to nocērt, un saknenis dzen jaunas atvases. Arī banānu augšanas process ir iespaidīgs – no ziedēšanas līdz augļu novākšanai paiet deviņi mēneši, raksta Videsvestis.lv.

Milzīgais lakstaugs, kura stumbru veido cieši kopā sakļāvušās lapu makstis, zem zemes veido sakneņus, kas dzen atvases, un no tā uz augšu spraucas liels, violets zieds, kas nokarājas uz leju un pēc noziedēšanas veido banāna aizmetņus. Interesanti, ka banāni aug it kā nepareizā virzienā – ar kājām gaisā, jo no aizmetņiem tie aug uz augšu, nevis nokarājas lejup.

Mūsdienās lielākās banānu eksportētājvalstis ir Ekvadora, Filipīnas, Kostarika un Kolumbija, pēdējos gados ievērojami pieaug eksports no Rietumāfrikas valstīm, tāpēc, ja vēlies redzēt, kā dabā aug augļi, kas atrodami veikalu plauktos, dodies uz kādu no šīm valstīm.

Kas attiecas uz atbilstošiem apstākļiem banānkoku audzēšanā, tad tie ir tropi, kur gaisa temperatūra dienā ir robežās starp +28 līdz +35 grādiem pēc Celsija, bet naktī no +22 līdz +28 oC. Lai arī banāni sastopami augot arī vēsākā klimatā, banānu raža šeit noteikti nav tik liela.

Starp citu, banānkoku ziedēšana vairākkārt novērota arī Latvijā. Piemēram, 2015. gada martā Rundāles pils oranžērijā savu krāšņo ziedu atrādījis banānkoks, kas audzis Bauskā. Vairāk par šo notikumu var lasīt šeit. Savukārt 2008. gadā banānkoks uzziedējis arī LU botāniskajā dārzā, kur ilgi augušais eksotiskais augs devis arī augļus. Savukārt, ja esi iedvesmots pats mēģināt izaudzēt savu banānkoku, par to vairāk var uzzināt šeit.

Fotogalerija:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!