Krāsainās rudens noskaņās Nacionālais botāniskais dārzs (NBD) Salaspilī aicina ielūkoties savā bārbeļu kolekcijas daudzveidībā. Bārbeļu sugu dažādība ir diezgan iespaidīga – pasaulē ir aptuveni 300 bārbeļu sugu. NBD kolekcijā ir ap 50 sugu, arī vairāki starpsugu hibrīdi, un šī kolekcija sugu skaita ziņā ir lielākā kolekcija Ziemeļaustrumeiropā. Tajā pārstāvētas sugas no visiem apgabaliem, izņemot Ziemeļāfriku, rakstīts NBD "Facebook" kontā.

Bārbeles (Berberis) ir vasarzaļi vai mūžzaļi krūmi, kas savvaļā sastopami Eiropā, Āzijā, Ziemeļāfrikā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā. Bārbeles ir nozīmīgi pārtikas un ārstniecības augi vairākos pasaules reģionos. Tās ir arī teicami nektāraugi un krāsu augi.

Parastā bārbele B. vulgaris. Eiropas suga. Vienīgā bārbeļu suga, kas savvaļā sastopama arī Latvijā – lielākoties Kurzemē, Viduslatvijā un Daugavas ielejā. Aug saulainās mežmalās, skrajos mežos, neapplūstošos upju krastos


"Māja&Dārzs" uzrunāja NDB, lai uzzinātu vairāk par tā krāšņo kolekciju un atbildes sniedza vadošā dārzkopības speciāliste, M. sc. biol. Linda Strode. Viņa stāsta, ka NBD bārbeļu kolekcija, tāpat kā lielākā daļa citu kokaugu ģinšu kolekciju, bijusi vērsta uz sugu daudzveidības saglabāšanu. Taču kolekcijā netrūkst arī dekoratīvo šķirņu. Pavisam kolekcijā pārstāvētas 48 sugas, piecas varietātes, astoņi starpsugu hibrīdi un 27 dekoratīvās šķirnes.

"Vecākie augi kolekcijā ir botāniskā dārza vienaudži – tie uzdīguši 1956. gadā, kad tika dibināts ZA botāniskais dārzs. Tās ir piecu sugu pārstāves: Korejas, Vernas, mānīgās, Faksona, Rēgeļa bārbeles, kas starptautiskās sēklapmaiņas ceļā saņemtas no dažādiem Eiropas valstu botāniskajiem dārziem: Ženēvas, Briseles, Rostokas un Segedas. Dokumenti vēsta, ka pirms ZA botāniskā dārza dibināšanas, augu kolekcijās bijušas divas dažādības – Tunberga bārbele un parastās bārbeles sarkanlapainā šķirne 'Atropurpurea'. Starp kolekcijas jaunpienācējiem var minēt vairākas mūžzaļo bārbeļu sugas, piem., Ganjepēna un Juliānas bārbeles," Strode pastāsta par jaunākajiem un vecākajiem bārbeļu krūmiem dārza kolekcijā.

Tišlera bārbele B. tischleri. Ļoti reti kolekcijās sastopama suga. Savvaļā aug Pakistānā un Rietumķīnā


"Izvēloties bārbeles savam dārzam, jāņem vērā vairāki faktori. Ir svarīgi zināt, ka bārbeles ir graudzāļu svītru rūsas starpsaimnieki. Vairākas sugas slimo ar īsto miltrasu. Par piemērotākajām audzēšanai Latvijā var minēt ļoti populāro Tunberga bārbeli un tās neskaitāmās dekoratīvās šķirnes, kas cieš no īstās miltrasas salīdzinoši maz. Slimībizturīgas un ziemcietīgas ir Korejas, Vernas, Rēgeļa, Foresta, Henrija, Tišlera un stāvķekaru bārbeles," speciāliste iesaka šķirnes, kuras piemērotas Latvijas klimatiskajiem, ja vēlies arī savā dārzā audzēt šo skaisto mūžzaļo krūmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!