Foto: Shutterstock
Pasaule ir pilna ar interesantiem un reizēm ļoti pārsteidzoša izskata augļiem un dārzeņiem. Pateicoties globalizācijas procesiem, daudzi no produktiem, kas senāk bija pazīstami un pieejami tikai vienas valsts vai reģiona iedzīvotājiem, nu kļūst izplatīti un populāri visā pasaulē. Šoreiz līdzīgs liktenis ir piemeklējis interesantu dārzeni, kas patiesībā pirmajā acu uzmetienā izskatās pēc mini arbūza - to pasaule tagad iepazīst kā Meksikas gurķi.

Latvijas veikalu plauktus un zemnieku dārzeņu dobes Meksikas gurķis vēl nav sasniedzis, bet gardēži, piemēram, ASV arvien biežāk tirgotājiem taujā pēc "jaunatklātā" dārzeņa. Izrādās, tas ne vien simpātiski izskatās uz šķīvja un lieliski pilda dekotarīvo funkciju, bet tam ir arī savdabīga garša, ko no jauna atklāj avantūristiskākie no gardēžiem. Izrādās, gurķis, kas izskatās pēc arbūza patiesībā tomēr vairāk garšo pēc gurķa, turklāt tam piemīt neliels skābums, kas atgādina citrona garšu. Vidus gurķītim ir mīkstāks par stingrāko mizu, pašu dārzeņa centru pilda mini sēkliņas.

Viens gan ir jāsaka tūlīt - "tehniski" šis gurķis nemaz nav gurķis, jo tas pieder pie citas botāniskās ģints (Melothria), savukārt par gurķiem klasiskā izpratnē uzskata tikai tos augus, kas pieder pie Cucumis Sativus ģints. Līdz ar to šo dārzeni var uzskatīt vien par "goda nosaukuma" gurķi. Audzēt to ir salīdzinoši vienkārši - to ieaudzē no sēkliņām un nākamos gadus tās pašas izsējas un turpina nest ražu.

Kā Meksikas gurķi izmantot uzturā? Protams, var likt lietā savu iztēli un nodoties eksperimentiem, bet visvienkāršākais veids ir vienkārši gurķi sagriezt un pievienot salātiem. Tāpat to var skābēt, marinēt un gatavot salsas, ko pasniedz kopā ar eksotiskiem ēdieniem. Zaļo kokteiļu cienītāji gurķi pievieno veselīgajām dzirām, lai iegūtu nedaudz skābu, atsvaidzinošu garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!