Lai arī tie nedaudz atgādina puķuzirnīšus, patiesībā šie zaļumi ir ļoti vērtīgs vitamīnu avots. Tā kā zirņu dīgsti sparīgi aug tieši tagad, ir laiks ieviest tos arī savā virtuves mazdārziņā, lai palutinātu pavasara nogurdināto organismu.

Sulīgi zaļie dīgsti jau izskatās ļoti spēcīgi un enerģiski, un tādi būsim arī mēs, ja maltīti papildināsim ar šiem svaigajiem zaļumiem. Pēc garšas šie dīgsti izceļas ar kraukšķīgumu, atgādinot bērnībā tikko plūktās zaļo zirnīšu pākstis. Tieši tāpēc tie ļoti garšo bērniem un tādu prieku nudien nevajadzētu liegt nevienam, vēl pie tam tāpēc, ka tie ir ļoti veselīgi. Dīgsti ir bagāti ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem, A, B, C un E grupas vitamīniem, tajos ir arī vielas, kas palīdz organismam cīnīties pret brīvajiem radikāļiem.

Kā izaudzēt zirņu dīgstus?

Lai izaudzētu zirņu dīgstus, nepieciešamas speciāli dīgstu audzēšanai paredzētie zaļie zirņi (kaltēti).
Liec zirņus mērcēties ūdenī uz 24 stundām, lai tie būtu pilnībā noklāti ar ūdeni. Pēc mērcēšanas zirņiem būs vieglāk izaudzēt dīgstus un tie būs kļuvuši mīkstāki.

Sagatavo trauku diedzēšanai, kas ir 6-10 cm dziļš, piemēram, plastmasas kārba, kurā lielveikalos pasniedz gatavo ēdienu. Var izmantot arī koka kastīti vai stikla trauku. Vislabāk, ja trauka apakšā ir caurumi, lai liekais ūdens var notecēt, bet slēgtā traukā audzējot, ik pa laikam lieko ūdeni var vienkārši notecināt, lai saknes nesapūtu.

Piepildi trauku aptuveni līdz pusei ar augsni diedzēšanai un aplaisti to, lai zeme būtu mitra, bet ne slapja. Izkārto zirņus pa visu trauku tā, lai tie nebūtu viens virs otra, bet blakus. Starp zirņiem var būt arī atstarpes, taču tiem nevajadzētu būt izkārtotiem vairākās kārtās.

Kad zirņi ir izkārtoti, pārber tiem pāri augsni plānā kārtā, lai zirņi būtu nosegti. Ar plaukstām viegli piespied augsni, lai tā nedaudz sablīvējas.

Noslēgumā aplaisti tikko iesētos zirņus ar lejkannu vai apsmidzini ar pulverizatoru. Noteikti nelej strauju strūklu ar ūdeni, bet izmanto smalku ūdens tecēšanu.

Zirņu dīgstu audzēšanas laikā ievēro regulāru laistīšanu, bet uzmani, lai trauka apakšā nekrātos liekais ūdens, tad saknes var iepūt. Novieto trauku saulainā vietā, piemēram uz palodzes.

Pēc aptuveni divām, trim nedēļām no zirņiem sparīgi būs izdīguši svaigie zaļumi. Ja dīgstus noplūksi līdz pusei, tie vēlreiz ataugs pēc pāris dienām ar jaunām lapām, tā kā no vienas sēšanas ražas var iegūt svaigos zaļumus gandrīz divkārši.

Kur izmantot?


Patiesībā zirņu dīgsti ir ļoti garšīgi paši par sevi un ja vien neapnīk, tos var ēst tāpat, bet, ja gribas ko interesantāku, tos var pievienot kokteiļiem, krēmzupām, maizītēm, pastai, dārzeņu sacepumiem. Jebkuru ēdienu vari pasniegt ar dīgstu zaļumiem, kas ne tikai lieliski papildinās noformējumu, bet arī palutinās garšu kārpiņas ar pavasarīgu garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!