Ja arī tev ir apnicis puķu dobes vienādais noformējums, kas atkārtojas katru gadu, laiks sagatavot kaut ko neparastu un reizē arī praktisku – koka kastes dobēm. Lai arī dārza stādīšanas darbi vēl nav pienākuši, tas netraucē jau laikus sagatavot kastes, kuras vēlāk ieviest dārzā.

Dārzs pat tad, ja nav dārzs

Veidojot dobes dārzam, vari izmantot koka paletes, dēļus, vīna kastes un citus koka konteinerus, un ieviest tās pagalmā pat tad, ja tajā nav ierīkots dārzs. Atliek vien piepildīt kasti ar augsni un iesēt vēlamos augus. Ja nav pieejamas jau gatavas kastes, to var izveidot ļoti vienkārši no pāris koka dēļiem. Saliekot un saskrūvējot kopā četrus koka dēļus, izveidosies rāmis, ko var likt dārzā un izveidot tādu kā nelielu dārziņu ar ierobežojumu, kas pasargās no nezāļu augšanas dobē, kā arī būs praktiskāks risinājums, neļaujot uzkāpt virsū tikko iesētām sēklām. Kastes vai rāmja iekšpuse jāpiepilda ar zemi un augi jāstāda, un jāaudzē tāpat, kā citās dobēs.

Dobes ierobežojums palīdz vienmērīgāk saglabāt mitrumu, jo tas neaizplūst pārāk tālu uz citu dobi, tāpēc šāds risinājums ir arī pateicīgs dārza laistīšanai. Dažkārt augiem atšķiras nepieciešamās augsnes un mēslojuma izmantojums, tāpēc kastes var būs veiksmīgs risinājums, kā atvieglos atbilstošu apstākļu nodrošināšanu.


Velvet & Linen

Katrā kastē savi labumi

Šī ideja noder arī tam, lai varētu katru dobi izveidot atšķirīgiem nolūkiem, piemēram, viena kaste salātiem, otra garšaugiem, bet vēl kāda kabačiem un citiem dārzeņiem. Turklāt šīs koka kastes var papildināt ar rāmi vai žodziņu, ko ievietot pa vidu, lai vīteņaugiem būtu, kur stiepties.

Velvet & Linen

Atvieglota ravēšana

Šīs idejas īstenošana tik tiešām atvieglo ravēšanu, jo ierobežotā dobē nezāles nevairosies tik ļoti, kā vienmērīgā dobē. Arī tad, ja katrā kastē tiks audzēti konkrēti augi, tad nezāles tā nevairosies. Ravēšanas process tiek atvieglots arī tāpēc, ka kaste ir paaugstināta un ir vieglāk ravēt, jo nav tik tālu jāliecas. Ieviešot šādas kastes, nezāļu augšana būs vēl niecīgāka, ja apakšā zem augsnes tiks ieklāta melna plēve.

Velvet & Linen

Kompozīcijas

Ar kastēm vai koka rāmjiem var veidot neparastas kompozīcijas dārzā, ieviešot taciņas starp dobēm ar izbārstītiem akmentiņiem, olīšiem vai kūdru. No ārpuses gar kastes malām var iestādīt kādus dekoratīvus augus, kas izmantojami arī praktiskiem nolūkiem, piemēram, lavandu, koriandru, piparmētru un dekoratīvos sīpolus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!