Foto: Shutterstock
Gurķu ražas laikā dārzkopjus uztrauc ne tikai laikapstākļi un gurķu rūgtenums, bet arī lapu dzeltēšana. Laikraksts "Latgales Laiks" skaidro, kas vainojams pie gurķu lapu dzeltēšanas, kā arī sniedz padomus, lai no tā izvairītos.

Kā skaidro laikraksts, gurķu lapu dzeltēšanas dēļ augs neuzņem vajadzīgos elementus caur lapām saules gaismas iedarbībā. Turklāt – lapu dzeltēšanai var būt vairāki iemesli:

Nepareizs laistīšanas režīms. Gurķi tiek laistīti reti, pārāk bieži, bet nepietiekamā daudzumā. "Latgales Laiks" uzsver, ka arī pārlieku bieža laistīšana gurķiem var būt bīstama, jo tie var sākt pelēt. Kā tos laistīt pareizi? Laistīšanas brīdī augsnei 10 centimetru dziļumā jābūt mēreni mitrai.

Minerālmēslu deficīts arī ir viens no iemesliem, kas liecina par lapu dzeltēšanu. Gurķiem trūkst barības vielu, tāpēc arī lapas sāk dzeltēt. Kā atgādina laikraksts, gurķus veģetācijas periodā nepieciešams palutināt ar komplekso slāpekļa mēslojumu. Ja trūkst šī mēslojuma – lapas dzeltē. Gurķu apakšējo lapu dzeltēšana visbiežāk liecina par magnija, kālija un fosfora deficītu. Ko darīt lietas labā? Laikraksts iesaka izmantot komplekso mēslojumu. Šeit vari uzzināt par gurķu pazīmēm, kas liecina par minerālvielu trūkumu.

Laikapstākļu ietekme. Lapu dzeltēšanu var ietekmēt arī laikapstākļi, piemēram, zema gaisa temperatūra vai arī spēcīgie saules stari, kas auga lapām izraisa apdegumu. Ja augu laista dienas vidū un uz tā lapām laistīšanas laikā nokļūst ūdens pilieni, šīs vietas kļūs dzeltenas, skaidro medijs. Šī iemesla dēļ vēlams augus laistīt no rīta vai vakarā.

Slimības un kaitēkļi. Lapas to ietekmē kļūst dzeltenas, ātri nokalst. Laikraksts arī skaidro, ka lapu dzeltēšanas iemesls var būt sakņu sistēmas bojājums. Kaitēkļi saēd saknes vai arī saknes ir bojātas stādīšanas, pārstādīšanas vai vagošanas laikā, tāpēc lapas sāk dzeltēt. Auga apakšējās lapas iecienījušas sēnīšu slimības – stāds ir slimīgs un vājš. Auga inficētās lapas "Latgales Laiks" mudina nekavējoties nokniebt un sadedzināt. Šādi netiks inficētas pārējās auga daļas un citi stādi.

Lapu dzeltēšana sezonas beigās ir arī dabisks process – tā notiek arī ar citiem augiem, proti, tie kļūst dzelteni un novīst.

Savukārt zemāk vari aplūkot vēl citas likstas, kas nereti skar gurķus. Rakstos atradīsi arī vērtīgus padomus, kā ar tām cīnīties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!