Foto: Shutterstock
Gurķi ir iecienīts augs mazdārziņos, kurš jau ar savu kraukšķīgo ražu sācis priecēt audzētājus. Tie gan siltumnīcās, gan uz lauka īpaši jālolo, jo citādi sāksies problēmas, kas negatīvi ietekmēs pašu augu un arī ražu. Šoreiz aplūkojam iemeslus, kāpēc gurķiem pēkšņi sākt baltas lapas, kā arī ieskicējam risinājumus, lai ar šo kaiti tiktu galā.

Laikraksts "Latgales Laiks" ir ieskicējis virkni ar iemesliem, kāpēc uz gurķu lapām sāk veidoties balti plankumi, kā arī tas dalās ar vērtīgiem padomiem, lai novērstu slimības izplatīšanos.

Gurķu bieds – miltrasa

Kā vienu no iemesliem laikraksts min tieši miltrasu. Tādā gadījumā gurķu lapas izskatās kā nokaisītas ar miltiem. Tāpat vēl viena no miltrasas pazīmēm ir tā, ka augs sāk kalst un vīst. Ja ar slimību necīnās, tad augs iet bojā.

Laikraksts skaidro, ka visbiežāk miltrasa veidojas siltumnīcās. Tādā gadījumā siltumnīcā ir pārāk augsts mitruma līmenis. Miltrasa arī parādās, ja gurķi tiek laistīti pārāk bagātīgi un bieži, bet pati siltumnīca tiek reti vēdināta. Kā norāda "Latgales Laiks", šajā gadījumā gaisa temperatūra siltumnīcā nav augsta, un tas ir viens no labvēlīgajiem faktoriem miltrasas attīstībai.

Jāņem vērā, ka gurķiem patīk ūdens, tiesa, ūdens ir jālej nevis uz augu lapām, bet tas jālej tikai uz augsnes! Tāpat nedrīkst aizmirst par siltumnīcas regulāru vēdināšanu. Uz nakti tā arī jāaizver ciet – īpaši aukstā laikā.

Kā cīnīties ar miltrasu? Kā iesaka laikraksts, talkā var ņemt dabiskos līdzekļus, piemēram, kosas novārījumu vai svaigi atšķaidītus liellopu mēslus. Tiesa, ja miltrasa skārusi lielāko daļu lapu, tad laikraksts mudina augu apsmidzināšanai izmantot ķīmiskos līdzekļus.

Citi iemesli, kāpēc uz gurķu lapām parādās balti plankumi

Laikraksts arī uzskaita vēl citus iemeslus, kapēc gurķu lapas pēkšņi vairs nav sulīgi zaļā krāsā, bet gan ar baltiem plankumiem:

  • Baltā puve. Kā atgādina laikraksts, miltrasas gadījumā gurķu lapas kalsts, bet baltās puves laikā tās sapūst. Slimību var atpazīt, ja uz lapām novērojamas gaišas un mīkstas gļotas, kuras pēc tam pakāpeniski pārņem arī stumbru;
  • Mozaīka. Mēdz izšķirt divu veidu mozaīkas, proti, parasto mozaīku un gaišo mozaīku. Kā abas atšķirt? Tieši gaišajai mozaīkai ir raksturīgi balti plankumi. Šie baltie plankumi lokalizējas gar dzīsliņām. Pēc tam šī mozaīka pakāpneniski pārņem visu gurķa lapu. Laika gaitā augs tiek novājināts;
  • Gurķu nekroze. Pie balto plankumu veidošanās var būt vainojams arī barības vielu trūkums, kā rezultātā augi pārstāj ziedēt un aiziet bojā.

Ieteikumi, lai gurķus pasargātu no slimībām

Svarīgākais priekšnosacījums – jāveic augiem profilakses pasākumi. Kad plānots stādīt gurķus uz lauka vai dobē siltumnīcā, tad jāpārliecinās, vai iepriekšējie stādījumi ir novākti. Šis gan jāliek aiz auss jau pie ražas novākšanas, proti, rudenī, jo, kā skaidro laikraksts, uz augu atliekām veidojas puves, kuras vēlāk var inficēt gurķus.

Tāpat vēl var noņemt zemes virskārtu un uzbērt tā vietā jaunu. Laikraksts iesaka augsni arī dezifnicēt. Jāņem vērā, ka jādezinficē ne tikai augsne, bet arī siltumnīcas, kur plānots audzēt gurķus. Siltumnīcā arī regulāri jāuztur veselīgs mikroklimats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!