Foto: DELFI

Izklausās neparasti, tomēr gurķu stādīšana spaiņos jau sen kā apgūta lielai daļai dārznieku. Maija pirmajās dienās ciemojāmies pie bioloģijas skolotājas un dārznieces Ineses Kurzemes pusē, kura dalījās pieredzē, kā gurķus stādīt spaiņos.

Ieejot siltajā polikarbonāta siltumnīcā, kur saimniece tikko pārstādījusi sapodotos gurķus, viss vēl smaržoja pēc gurķu lapām un svaiga mēslojuma.

Kāpēc gurķus stādīt spaiņos

Inese min tikai vienu un ļoti svarīgu iemeslu, kāpēc sākusi stādīt gurķus spaiņos. Pareizā atbilde ir kurmju uzdarbošanās. "Jau pirms pāris gadiem, agrā rītā atverot siltumnīcas durvis, sastapos ar nepatīkamu pārsteigumu – kurmis paviesojies un labi pastrādājis," tagad jau ar smaidu atminas Inese. Visi stādi bijuši kājām gaisā, tāpēc nolēmusi meklēt labāko risinājumu un, izpētot dažādus avotus un konsultējoties ar dārzkopjiem, nonākusi pie secinājuma, ka jāmēģina gurķi stādīt spaiņos. Ja stāds atrodas spainī, tad kurmis netiek klāt un nevar nodarīt tam nekādu ļaunumu.

Foto: DELFI

Tā nu tagad jau pāris gadus kurmji vairs neesot saimnieces problēma. Ja arī racēji uzrodas pie apvāršņa, tad tie netiek klāt gurķu stādiem. Inese uzsver, ka kurmis dārzā tomēr ir ļoti laba zīme. Racējs savas alas taisa tikai labā augsnē un palīdz zemi attīrīt no dažādiem kukaiņiem, kāpuriem, simtkājiem, tāpēc kurmi nedrīkst padzīt, bet ir jāiemācās ar viņu sadzīvot.

Ja gurķus nestāda tieši zemē, ir daudz vieglāk katru gadu tiem sagādāt jaunu augsni, pasargāt no slimībām, kā arī laistīšana un mēslošana notiek precīzāk – tikai spaiņa teritorijā.

Kā pareizi izveidot spaiņa saturu

Tas ir pa spēkam ikvienam, nekā sarežģīta tur nav, min dārzniece. Koka, plastmasas vai pat metāla izrūsējis spainis var noderēt gurķu stādīšanai siltumnīcā. Tas var būt ar cauru vai caurumiem pilnu dibenu. Spainī jāliek satrūdējuši mēsli, kāda sauja biokomposta jeb sliekkomposta un kūdra, atstājot trīs centimetrus nepiepildītus no augšējās spaiņa malas. Tad spaiņus var rakt siltumnīcas zemē. Spaiņa malai jābūt virs zemes līmeņa, lai kurmim nebūtu iespēja piekļūt stādam.

Foto: DELFI

Turpmākā kopšana

Gurķu stādus kopj, kā ierasts, bet, ja zeme iesēžas no laistīšanas, tad spaini var papildināt ar kūdru. Gurķis mīl mitrumu – īpaši ziedēšanas un augļu novākšanas laikā. Tomēr ziedēšanas laikā laistīšanu ieteicams samazināt, bet tad atkal atsākt. Tas var veicināt ātrāku gurķu veidošanos. Karstā laikā tos var pat bieži apsmidzināt. Svarīgi, lai siltumnīcā nebūtu caurvējš, jo gurķi to necieš.

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!