Foto: Shutterstock
Marts pamazām tuvojas izskaņai, un tas liecina vien to, ka tuvojas tās dienas, kad jāpievēršas gurķu dēstu audzēšanai, lai jau vēlāk stādus varētu pārstādīt siltumnīcā. Tā kā pavasaris šogad ir agrs un siltums mūs nudien lutina, tad arī gurķu sēšana šogad var būt ātrāka par citiem gadiem.

Kāpēc sēklas un kāpēc martā?

Iemesli tam, kāpēc labāk sēt sēklas un audzēt stādus pašiem, nevis iegādāties vasaras sākumā jau gatavus, ir vairāki. Pirmkārt, sēklas ir krietni lētākas, otrkārt, ne vienmēr no iegādātajiem stādiem izdodas izaudzēt gurķus. Stādu audzēšana no sēklām nav liela māksla, to noteikti var izdarīt pat neprasmīgākie iesācēji, ir tikai jāievēro pāris nianses. Marta beigas ir īstais laiks, kad sēt gurķus, jo saule ir pietiekami silta un caur logu gaiss arī tiek pietiekami piesildīts, lai temperatūra būtu atbilstoša gurķu audzēšanai.

Viss nepieciešamais

Pats svarīgākais, protams, ir sēklas, taču viennozīmīgi pateikt tās labākās ir neiespējami. Vislabāk vadīties pēc savas pieredzes, bet, ja tādas nav, konsultēties ar speciālistiem vai paziņām ar gurķu audzēšanas pieredzi. Kā jau daudzu sēklu diedzēšanai, arī šis nav izņēmums, kad vislabāk izmantot sēšanai paredzētus trauciņus, jo no tiem pēc tam ir ērti izņemt dēstus un pārstādīt tos dobē. Var izmantot arī citus traukus un podiņus, kam apakšā ir drenāžas caurumi, bet nevajadzētu izvēlēties pārāk lielus podus, jo dziļums saknēm var nebūt labvēlīgs. Iesācējiem sēšanas procesu var atvieglot speciālās kūdras tabletes, jo tās pēc dēstu izdīgšanas ir ļoti viegli pārstādīt, netraumējot saknes.

Soli pa solim

Gurķu sēšanai vislabāk izmantot kūdras substrātu, taču pirms sēšanas tas noteikti jāatsijā no lielākiem gabaliem. Pēc tam ar substrātu var pildīt izvēlēto trauku līdz pašām malām. Trauku viegli pasit pret galda virsmu, lai kūdra nosēžas un nedaudz sablietējas. Nevajadzētu aizrauties ar pārāk blīvas kūdras izveidi, jo tad augam būs ļoti grūti dzīt saknes.

Pēc tam, kad trauks piepildīts ar kūdru, to nepieciešams aplaistīt ar ūdeni. Ieteicams trauku ielikt citā traukā, kas piepildīts ar ūdeni aptuveni trīs centimetru biezumā, tad arī substrāta augšējā kārta pēc mirkļa kļūs mitra. Tad, kad augsne ir samitrināta, var sēt sēklas un ar to brīdi jāsāk uzmanīt, lai sēklas neiekaltu. Tas gan nenozīmē, ka zemei ir jābūt pārlieku mitrai, jo augsne nedrīkst slīkt ūdenī.

Sēšanā jāievēro, lai sēklas nebūtu pārāk tuvu viena otrai, citādi tas var kavēt dīgšanu un radīt augu slimības. Ļoti smalkas sēklas var sajaukt ar smalkām smiltīm. Smalkās sēklas viegli piespiež, bet lielākām nedaudz pārber pāri augsni tā, lai cauri tiktu gaisma. Par sēklu stādīšanas dziļumu speciālisti iesaka atcerēties zelta likumu – pieckāršu sēklas lielumu. Ja sēkla ir 2 mm liela, tā jāsēj 1 cm dziļumā. Kad sēklas ir iesētas, substrāts ir jāaplaista ar pulverizatoru, lai tās neaizskalotos. Ieteicams trauku pārsegt ar plēvi vai stiklu, lai mitrums labāk saglabātos.

Pēc sēšanas trauks jānovieto atbilstošā temperatūras un gaismas vietā. Optimālā gaisa temperatūra ir +18...+24 °С pa dienu, bet nakts laikā tā var būt par pāris grādiem zemāka. Pa dienu vislabāk trauku, podu vai dēstu kasti novietot uz palodzes, kur ir pietiekami daudz gaismas (ne tiešos saules staros), bet naktī labāk to pārvietot uz siltāku vietu. Ja ir šaubas, ka uz palodzes pa dienu saules gaisma var būt pārāk intensīva, noklāj pāri avīzi, kas pasargās no apdegšanas.

Piķēšana

Kad dēsti ir paaugušies (30-40 dienas pēc iesēšanas) un parādījušās mazās lapiņas, tos ieteicams izpiķēt, bet šajā procesā ir jābūt ļoti piesardzīgiem, lai sakņu sistēma netiktu traumēta. Gurķiem sakņu traumēšana ir īpaši nelabvēlīga, tāpēc speciālisti iesaka sēklas uzreiz sēt podiņā. Piķēšana jāveic dziļāk, nekā dēsti auguši iepriekš, bet ne līdz pašām dīgļlapām. Ņem vērā, ka stublāja daļa starp sakni un dīgļlapām ir visjūtīgākā jaunā auga daļa. Piķētos dēstus podiņos pēc tam novieto gaišā vietā, piemēram, uz palodzes un nodrošini jauno augu ar pietiekamu daudzumu gaismas, siltumu un regulāru laistīšanu.

Noderīgi!

  • Dēstu laistīšanā ieteicams izmantot kompleksā mēslojuma šķīdumu, ievērojot norādītās devas. 
  • Lai dēstus nodrošinātu ar barības vielām pastāvīgi, noteiktā laika periodā rekomendēto mēslojuma devu sadali tā, lai augs katrā laistīšanas reizē saņemtu nelielu daudzumu barības vielu.
  • Gurķu dēsts ir pietiekami izaudzis tad, kad tam izveidojušās 2-3 īstās lapas. 
  • Izaudzētie stādi var iznīkt, ja tie pārāk strauji tiek novietoti jaunā klimatā, tāpēc pieradini augu pakāpeniski pie āra apstākļiem, pirms stādi tos siltumnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!