Foto: LETA
"Lūdzu, pastāstiet par plūmes "Sarmatka" īpašībām! Tirgū iegādājos stādu "Komētas" apputeksnēšanai," raksta M. Krūmiņa Rīgas rajonā.

Kā pastāstīja zemnieku saimniecības īpašnieks Jānis Dimza, hibrīdplūme "Sarmatka" ir izaudzēta Krimā, tomēr ziemā uzrāda labu sala izturību. Var ciest siltās, atkušņainās ziemās, ja stiprāks sals iestājas pret pavasari (izsalst ziedpumpuri).

Koks ir ātraudzīgs. Jauns attīsta garus dzinumus, kuri jāīsina līdzīgi kā šķirnei "Komēta". Sākoties agrām un bagātām ražām, augums veidojas zems, apmēram 3 metri. Vainags apaļš, labos augšanas apstākļos sasniedz 1,5 metru apjomu uz katru pusi. Šķirne pašneauglīga, puteksnējas ar Kaukāza plūmi vai jebkuru citu diploīdo šķirni ar dīgstošiem ziedputekšņiem.

Zied agri, reizē ar "Komētu", "Skoroplodnaju", Kaukāza plūmēm. Ražot sāk otrajā trešajā gadā pēc stādīšanas, augļi galvenokārt attīstās uz viengadīgiem dzinumiem. Neražu izraisa ziedpumpuru izsalšana ziemas beigās, kā arī nelabvēlīgi klimata apstākļi ziedēšanas laikā - kā visām plūmēm.

Augļi nevienmērīgi ienākas augusta pirmās dekādes beigās, tuvojoties gatavībai, tie birst. Jāvāc, līdzko daļēji iekrāsojušies. Augļi vidēji lieli, ieapaļi, oranži sarkanīgi, pārgatavie kļūst zilgansarkani ar apsarmi, sulīgi, ar saldskābu garšu. Novākšanas gatavībā var droši transportēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!